Marine Coordination Services ondersteunt Ballast Nedam bij Windplanblauw

| 8 juni 2022
Marine Coordination Services ondersteunt Ballast Nedam bij Windplanblauw

Zicht op het IJsselmeer vanaf de dijk waar in de verte de eerste werkzaamheden zichtbaar zijn

Bouw- en ontwikkelbedrijf Ballast Nedam heeft Marine Coordination Services BV (MCS) uit Terschelling gecontracteerd voor ondersteuning bij de bouw van de windturbinefunderingen voor het nearshore gedeelte van Windplanblauw.

In de noordwesthoek van de provincie Flevoland komen 24 windturbines in twee rijen in het IJsselmeer te staan, net buiten een dijk. Ballast Nedam, als Balance of Plant aannemer, heeft MCS geselecteerd om de funderingsinstallatie activiteiten op het water te ondersteunen.

MCS’s scope omvat onder meer logistieke en communicatieondersteuning en de levering van Crew Transfer Vessels (CTV’s). MCS zal in totaal 5 CTV’s ter beschikking stellen, die elk 12 personen en 3 bemanningsleden kunnen vervoeren. De schepen opereren vanuit de Flevo Marina haven bij Lelystad. De werkzaamheden in het IJsselmeer zijn in april van start gegaan en duren tot 2023.

Uniek project

Jens Doeksen, Managing Owner van MCS, kijkt ernaar uit om samen met Ballast Nedam aan dit unieke project te werken. “We zijn verheugd om na onze ondersteunende activiteiten voor Windpark Fryslân weer aan de slag te gaan op het IJsselmeer. Voor de nearshore windturbines van Windplanblauw implementeert Ballast Nedam een uniek, in eigen huis ontworpen kofferdam funderingsconcept. We werken nauw samen om te zorgen voor een efficiënte, veilige en zekere projectrealisatie.”

“Ballast Nedam is een samenwerking met MCS aangegaan omdat MCS buiten de vaste kaders denkt”, aldus Mohamad Saad, Package Manager Ballast Nedam Infra Projecten. “Wij zijn uitermate tevreden over de flexibiliteit en brede inzetbaarheid van MCS, zowel qua materieel als personeel.”

Windplanblauw

De 24 windturbines maken deel uit van Windplanblauw, een initiatief van Vattenfall en SwifterwinT; een uniek, lokaal initiatief van meer dan 170 agrarische ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren uit het gebied. Windplanblauw betreft een repowering project in de gemeenten Dronten en Lelystad, waar 74 windturbines worden vervangen door 61 grotere, krachtigere turbines met een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van ruim 335 MW. Daarvan komen er 37 op land te staan en 24 in het IJsselmeer. De nearshore windturbines vervangen de 28 windturbines in Vattenfall’s windpark Irene Vorrink die momenteel worden ontmanteld. De werkzaamheden aan de turbines op het land zijn al begonnen. Windplanblauw zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2023 operationeel zijn. Beeld: Zicht vanaf de dijk op het IJsselmeergedeelte waar de nearshore windturbines zullen verrijzen.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.