Mediation lost weerstand op

| 8 juli 2010
bron: Energia

De bewoners van de Volckerpolder hebben hun bezwaren tegen de vernieuwing van het windpark in Kreekraksluizen ingetrokken. Plannen voor windmolenparken roepen vaak weerstand op, maar in dit geval wisten de initiatiefnemers Delta, Eneco, Winvast en Scheldewind enerzijds en de tegensputterende omwonenden anderszijds er gezamenlijk uit te komen.

Het toverwoord kwam van de provincie, die mediation voorstelde. In Kreekraksluizen op het eiland Zuid-Beveland wil het consortium een windmolenpark van 26 turbines van 0,5 MW vervangen door 29 turbines van 2 tot 3 MW.

Dat leverde bezorgde reacties op van omwonenden tijdens informatie-avondjes: waar viel de slagschaduw? En zouden de nieuwe molens niet teveel herrie maken? En hoe zat het met het uitzicht? De antwoorden van het consortium konden de mensen niet gerust stellen.

“Op een gegeven moment krijg je een patstelling tussen voor- en tegenstanders”, zegt projectleider Rolf Korsuize van Delta. “We kwamen niet verder.” De provincie stelde voor mediator Fon ten Thij in te schakelen, met veel ervaring in grote infrastructurele trajecten. Iedereen zegde medewerking toe en het mediationcontract met de omgangsregels en vertrouwelijkheidsclausules werd getekend.

“Het was een langdurig traject”, zegt Korsuize. “Het heeft zo’n vijf à zes maanden geduurd. Maar het alternatief was een langdurige rechtsgang met veel stress en frustratie. Daar zat niemand op te wachten.” En het werkte. Na verloop van tijd zochten de voormalige opponenten samen naar oplossingen voor knelpunten. “Je moet allebei water bij de wijn doen. Uiteindelijk konden we telkens een voor allen bevredigende oplossing vinden.”

Zo kon de angst voor slagschaduw worden weggenomen door een goede regeling af te spreken over de afstelling van de windturbines, en toe te zeggen deze desnoods af en toe kortdurend stil te zetten. De gemeente Reimerswaal is blij dat de omwonenden en de windparkbouwers er samen uit zijn gekomen.

Desondanks lieten de fracties van CDA en Leefbaar Reimerswaal aan de Provinciaal Zeeuwse Courant weten nog steeds tegen de komst van windmolens ten zuiden van de A58 te zijn.

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.