Eigenaar worden windpark? Het kan

| 8 april 2015

Eigenaar worden van een stukje windpark? Het kan via investeringsfonds MEEWIND.

Het oogsten van wind mag dan een technisch hoogstandje zijn, het zaaien, de groei en het leven van windparken worden toch vooral bepaald door geld. De fysieke aspecten van een plan zijn goed te berekenen. We kennen de plekken met constante wind, een stabiele bodem en vaarroutes waarvoor een windpark niet in de weg staat. Daar is inmiddels al een keuze voor gemaakt door het kabinet en de andere landen rond de Noordzee.

Minder vanzelfsprekend zijn de financiële omstandigheden. Die kunnen veranderen tijdens de jaren van planning en de bouw, en die zullen dat zeker doen tijdens de twintig jaar of meer durende exploitatieperiode waarin een windpark produceert. Daarbij gaat het om heel veel geld. Het is dus van groot belang dat naast een gedegen technische kwaliteit ook robuuste financiële en juridische zekerheden de toekomst van windparken garanderen.

Vóór dat de financiers hun laatste handtekening zetten, moet er zekerheid zijn over tal van zaken die allemaal bij elkaar zorgen voor het functioneren, de kosten en de opbrengsten van een windpark. Omdat het om grote bedragen gaat, wordt de financiering vrijwel altijd gedragen door consortia van een aantal grote en financieel sterke partijen, investeerders en banken.

Meewind is een fonds voor gemene rekening, met een beheerder en een bewaarder. De beheerder stippelt het beleggingsbeleid uit, neemt de investeringsbeslissingen en verzorgt de financiële verslaglegging.

nobelwind

Lees meer

Bron: Meewind

Voor het nieuwe windpark Nobelwind staat de financial close voor de deur.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.