Meewind start 2023 met nieuwe directieleden

| 8 december 2022

Jacqueline Bongartz © Meewind

Beleggingsfonds Meewind kondigde vandaag een wisseling in bestuur aan. Jacqueline Bongartz wordt per 1 januari 2023 Chief Financial Officer (CFO) van het bedrijf.

Zij volgt Chrisbert van Kooten op, die na het terugtreden van oprichter Willem Smelik is aangesteld als CEO en bestuurder. Meewind, beheerder van 310 miljoen euro belegd vermogen in duurzame energieprojecten en -bedrijven, wil met de aanstelling van het nieuwe bestuur verder professionaliseren en haar groei versnellen.

Internationale financiële carrière

Bongartz is afkomstig van het Stedelijk Museum Amsterdam waar zij tot het einde van dit jaar zakelijk directeur is. Bongartz neemt jarenlange financieel-bestuurlijke ervaring op internationaal niveau mee in haar nieuwe functie. Zo werkte zij vóór het Stedelijk Museum Amsterdam onder andere bij Blokker, Ballast Nedam en Vialis. De overstap naar het Stedelijk Museum in 2019 kwam voort uit haar wens om een maatschappelijk relevante rol te vervullen. Dat zij nu het museum verlaat voor de aanbieder van duurzame beleggingen ligt in lijn van die beslissing. Haar besluit om te vertrekken bij het museum was volgens Bongartz geen gemakkelijk besluit, maar komt voort uit de wens dichter bij haar financiële expertise actief te zijn.

Bongartz: “In de afgelopen jaren heeft Meewind bewezen dat zij als geen ander burgers kan motiveren te investeren in niet-beursgenoteerde duurzame bedrijven en projecten. Samen met haar 12.000 particuliere beleggers heeft Meewind al 310 miljoen euro in meer dan 32 verschillende projecten en bedrijven geïnvesteerd, waaronder Greenchoice, econic, Leap24 en OG Clean Fuels, en is ze mede-eigenaar van twee offshore windparken. Meewind is ook de grootste financier van geothermie in Nederland en koploper op het gebied van de energietransitie. Maar onze ambitie reikt nog verder. Ik kijk ernaar uit om hieraan een bijdrage te leveren en samen met het team en alle participanten de energietransitie de noodzakelijke versnelling te geven.”

Verdubbeling van groei en uitbreiding fondsen

Met de komst van Bongartz is ook het terugtreden uit de dagelijkse gang van zaken van oprichter Willem Smelik hiermee een feit. Smelik geeft echter aan dat de stap niet meer dan vanzelfsprekend is nu zijn ooit beoogde doel bereikt is.

Smelik: “Toen in 2008 Meewind aan de keukentafel ontstond, was mijn streven een van de grootste en moeilijkste opgaven van deze tijd in gang te zetten: mensen motiveren om mee te doen in de energietransitie. Dat is gelukt. Het belegde vermogen groeit nog elk jaar, maar in de komende vijf jaar willen we dit nog eens verdubbelen en mogelijk ook een vijfde fonds oprichten dat zal investeren in nieuwe vormen van duurzame energie. Die uitdaging laat ik graag over aan Jacqueline, Chrisbert en de rest van het team dat al jaren bij Meewind werkt. Helemaal loslaten doe ik overigens niet. Als bestuurder blijf ik nauw betrokken.”

Beleggen in duurzame energie kan bij Meewind via meerdere fondsen: de subfondsen Zeewind Nieuwe Parken en Zeewind Bestaande Parken, Groenfonds Regionaal Duurzaam en Energie Transitiefonds. De statutaire directie van Seawind Capital Partners, beheerder van Meewind. zal worden gevormd door Chrisbert van Kooten en Willem en Jaap Smelik. Jacqueline Bongartz start als lid van het managementteam en zal op termijn Jaap Smelik vervangen in de directie. Het managementteam van Meewind bestaat verder uit Jurjen Algra (operationeel directeur) en Johan Swager (directeur fondsbeheer). Bron: Meewind

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.