Ørsted en Vestas gaan samenwerken bij verduurzaming offshore windparken
Energiebedrijf Ørsted en turbinefabrikant Vestas gaan een commercieel duurzaam partnerschap aan, waarbij Ørsted voor alle gezamenlijke offshore windprojecten koolstofarme stalen windturbinemasten en bladen van gerecycled materiaal van Vestas zal kopen.
Alhoewel windenergie energie met een minimale koolstofvoetafdruk produceert, kan op het gebied van koolstofuitstoot bij de productie van materialen en componenten die in windparken worden gebruikt nog stappen gezet worden. Vanuit consumenten en beleidsmakers groeit de vraag naar netto nul-windparken.
Om aan deze behoefte te voldoen zijn kostenefficiënte oplossingen nodig voor de meest kritieke uitdagingen op het gebied van decarbonisatie en circulariteit in de windindustrie, namelijk staal en bladen. Om deze uitdagingen aan te gaan, zullen Ørsted en Vestas koolstofarme stalen torens en, wanneer commercieel beschikbaar, bladen van gerecycled materiaal installeren in alle toekomstige gezamenlijke offshore windparken.
Door zich ertoe te verbinden duurzaam inkopen niet slechts eenmalig te integreren, maar in alle toekomstige offshore-projecten van de twee bedrijven, creëert Ørsted een voortdurende vraag naar de innovatieve koolstofarme en circulaire oplossingen van Vestas.
De twee bedrijven hebben hierbij twee doelstellingen gesteld.
Minimaal 25 % koolstofarme stalen masten in gezamenlijke projecten inkopen en installeren
De afgelopen jaren heeft Vestas het voortouw genomen in de brancheoverschrijdende samenwerking om koolstofarm staal beschikbaar te maken voor windturbinemasten. Met de nieuwe samenwerking geven Ørsted en Vestas een sterk vraagsignaal af aan de staalindustrie om de opschaling van kostenconcurrerend koolstofarm staal voor offshore-windenergie verder te versnellen. Door gebruik te maken van schrootstaal dat ter plekke wordt geproduceerd met hernieuwbare elektriciteit, kan de koolstofuitstoot van zware stalen platen die in torens worden gebruikt met wel 70% worden verminderd.
Circulaire bladrecyclingtechnologie opschalen en bladen van gerecycled materiaal inkopen
Vestas en zijn partners in het CETEC-project hebben de eerste oplossing ontwikkeld om composietmaterialen in bestaande en toekomstige bladen op basis van epoxy af te breken en de teruggewonnen epoxyhars te gebruiken voor nieuwe bladen. Hiermee wordt de grootste uitdaging van de industrie op het gebied van circulariteit aangepakt, namelijk de vele bladen die momenteel in gebruik zijn en die aan het einde van hun levensduur moeten worden gerecycled. Vestas is momenteel samen met zijn partners Olin en Stena Recycling bezig met het opschalen van de waardeketen voor circulaire recycling. Wanneer Ørsted klaar is voor commerciële productie, zal het windturbinebladen van gerecycled materiaal van Vestas kopen om de opschaling van de technologie verder te versnellen.
Beide bedrijven hebben toonaangevende programma’s voor het koolstofarm maken van leveranciers en betrokkenheidsprogramma’s geïmplementeerd. Ze hebben zich ook gecommitteerd aan het oplossen van de grootste uitdaging in de sector op het gebied van circulariteit – een einde maken aan het storten van bladen – waardoor de bedrijven voor de hand liggende partners zijn om samen de volgende stappen te zetten op weg naar net-nul windparken.
Naast de toezeggingen op het gebied van koolstofarme stalen masten en circulaire bladrecycling, hebben de bedrijven ook toegezegd om andere samenwerkingsgebieden te verkennen op het gebied van duurzaamheid, waaronder biodiversiteit om te zorgen voor een opbouw van hernieuwbare energie die in balans is met de natuur. Bron: Ørsted
Category: Windenergie