Ørsted experimenteert met koraalgroei op offshore windturbinefunderingen
Het Deense energiebedrijf Ørsted heeft een eerste poging uitgevoerd om koralen te laten groeien op offshore windturbinefunderingen. Ørsted wilt samen met haar Taiwanese partners het concept komende zomer testen in de tropische wateren van Taiwan.
Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of koralen met succes kunnen worden gekweekt op de funderingen van offshore windturbines en de mogelijke positieve gevolgen voor de biodiversiteit bij een opschaling van het initiatief te evalueren.
Positief effect op biodiversiteit
Klimaatverandering is de grootste oorzaak van biodiversiteitsverlies. Ørsted gelooft dat, als het goed wordt aangepakt, de grote uitrol van offshore windenergie die nodig is om klimaatverandering tegen te gaan, ook oplossingen kan omvatten die de biodiversiteit in de oceanen ondersteunen en verbeteren. Het energiebedrijf heeft de ambitie om een netto positief effect op de biodiversiteit te hebben met alle nieuwe offshore energieprojecten die het bedrijf uiterlijk vanaf 2030 in gebruik neemt.
Daarnaast onderzoekt Ørsted innovatieve nieuwe manieren om de biodiversiteit te vergroten. ReCoral by ØrstedTM is een voorbeeld van hoe het bedrijf onderzoekt hoe dit kan worden bereikt. Dit project omvat een niet-invasieve aanpak voor het verzamelen van overtollig inheems koraalbroed wanneer dit aanspoelt en voor het kweken van gezonde koraalkolonies op de funderingen van nabijgelegen offshore windturbines.
ReCoral
Verhoogde oppervlaktemperaturen in ondiep water door de opwarming van de aarde kunnen leiden tot verbleking van koralen. Volgens het VN-milieuprogramma bieden koraalriffen een habitat aan voor naar schatting 32% van alle mariene soorten.
Het idee achter ReCoral is dat de relatief stabiele watertemperaturen op locaties van offshore windparken het risico van koraalverboeking zullen beperken en het mogelijk zullen maken dat gezonde koralen groeien op de funderingen van windturbines. De koralen zullen dicht bij het wateroppervlak worden gekweekt om voldoende zonlicht te garanderen.
In 2021 kweekte het ReCoral-team voor het eerst met succes jonge koralen op stalen en betonnen substraten onder water in een testfaciliteit op een kade. In juni van dit jaar begint de proef met het offshore proof-of-concept in de offshore windparken van Greater Changhua in Taiwan om het concept in open water te testen op vier afzonderlijke windturbinefunderingen.
Proof-of-concept
Ørsted werkt samen met het Penghu Marine Biology Research Center in Taiwan. Samen hebben ze een niet-invasieve methodologie ontwikkeld voor het zaaien van koraal: in vitro bevruchting: het transport van larven en de bevestiging van larven aan windturbinefunderingen. In plaats van iets te verwijderen uit het bestaande koraalecosystemen, is de niet-invasieve aanpak van ReCoral gebaseerd op het verzamelen van overtollige bundels koraaleitjes die aanspoelen op kustlijn en anders niet zouden overleven.
Als de proof-of-concept proef succesvol is, zal Ørsted mogelijkheden onderzoeken om het initiatief op te schalen met als uiteindelijk doel om extra koraallarven, gegenereerd op locaties van offshore windparken, te gebruiken om bedreigde rijsystemen in de buurt van de kust te herstellen en te verbeteren.
Het ReCoral-concept zou kunnen worden toegepast op offshore funderingen van welke aard dan ook in de tropische wateren over de hele wereld. Ørsted zal de bevindingen en de technieken die het ReCoral-team ontwikkelt, delen met de bredere gemeenschap van koraalbeschermers en met andere ontwikkelaars van windparken, in de verwachting dat de bevindingen nuttig zullen zijn, ongeacht of de ReCoral-pilot slaagt. Bron: Ørsted
Category: Wereldwijd