Rechter verdubbelt licentiebedrag in de patentstrijd tussen SGRE en GE

| 8 februari 2023

© GE

In de lopende patentstrijd tussen windturbinegiganten Siemens Gamesa Renewable Energy A/S (SGRE) en General Electric Co (GE) is onlangs een nieuwe uitspraak gedaan. De U.S. District Court of Massachusetts in Boston oordeelde tot een verdubbeling van een eerder bepaalde licentiebedrag voor door GE gebruikte gepatenteerde techniek van SG bij twee offshore windparken.

SGRE diende in 2020 in de VS een juridische klacht in tegen GE omdat GE bij haar Haliade-X offshore windturbine een door SG gepatenteerde technische oplossing gebruikte. Het patent ging over de technische constructie van de structuur van het support mechanisme bij een Direct – Drive windturbine en de structurele opzet van de lagers van de hoofdas.

In juni 2022 bepaalde een jury in de VS dat GE de door SGRE gepatenteerde techniek mag gebruiken op basis van een licentiebedrag van $ 30.000/MW voor de windturbineorders van twee offshore windparken: Ocean Wind in New Jersey met 1.100 MW vermogen en Vineyard Wind in Massachusetts met 804 MW vermogen.

In september 2022 kwam een federale rechter in Boston tot de uitspraak dat GE wegens het onrechtmatig toepassen van de door SG gepatenteerde technische oplossing de
Haliade-X offshore windturbine in de VS niet meer mag produceren en verkopen. Volgens het gerecht zouden de marktkansen van SGRE op de thuismarkt van GE zonder deze ban beperkt blijven. De rechter bevestigde dat de Haliade-X offshore windturbine van GE tegen betaling van het vastgelegde licentiebedrag aan de twee boven genoemde offshore windparken geleverd mochten worden. Ook benadrukte de rechter dat GE met een alternatief ontwerp zou kunnen komen voor het gepatenteerde windturbinegedeelte.

Op 2 februari 2023 oordeelde de U.S. District Court of Massachusetts in Boston dat het door GE te betalen licentiebedrag van $ 30 000/MW verdubbelt werd naar $ 60 000/MW. Dat betekende voor het Ocean Wind project met 1.100 MW een licentiebedrag van $ 66 miljoen en voor het Vineyard Wind project met 804 MW een licentiebedrag van $48 miljoen.

Naast de verhoging van het licentiebedrag heeft de rechter GE en SGRE ook opgeroepen het gevecht tegen elkaar over licenties te beëindigen omdat de wereld daardoor niet beter wordt. De betere weg met een positief maatschappelijk effect was het afsluiten van cross – licenties over wederzijds attractieve technische oplossingen.

Dezelfde patentstrijd tussen SGRE en GE eindigde in het VK met een t.o.v. de VS scherp afwijkend resultaat. Een gerecht in London kwam in de tweede helft van 2022 tot het oordeel dat GE bij de constructie van de Haliade-X offshore windturbine geen door SGRE gepatenteerde constructie elementen had gebruikt. Deze uitspraak is uitsluitend voor het VK van toepassing.

Tags: , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.