Salamander project in Schotland combineert drijvende offshore windenergie met productie groene waterstof

| 8 augustus 2021

Bron: ERM

Simply Blue Energy en Subsea7, de ontwikkelaars van het 200 MW Salamander drijvende offshore wind project, hebben onlangs een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het consultancy bedrijf voor duurzame energie ERM (Environmental Resources Management) met betrekking tot de potentiële toepassing van het door ERM ontwikkelde Dolphyn waterstof-concept. Dolphyn staat voor Deepwater Offshore Local Production of HYdrogeN.

Simply Blue Energy is een Ierse ontwikkelaar van duurzame offshore energie projecten. Subsea7 is een engineering bedrijf die traditioneel op projecten van de offshore olie- en gasindustrie gericht was. Verder wordt bij het Salamander project intensief samengewerkt met Scotland Gas Networks (SGN) m.b.t. de bijmengingsmogelijkheden van waterstof aan het huidige aardgas of de koppeling met een toekomstige infrastructuur voor waterstof. SGN is de beheerder van het aardgasnetwerk in Schotland.

De eerste fase van de ERM Dolphyn-technologie is het ontzilten van zeewater. Vervolgens wordt waterstof geproduceerd via elektrolyse van het ontzilte zeewater. De energiebron voor beide stappen is de beschikbare windstroom. De waterstof wordt met een buisverbinding aan land getransporteerd. Gepland zijn drijvende windturbines met een totaal vermogen van 200 MW. Het VK wil in 2030 over een drijvend windenergievermogen van 1 GW en 5 GW aan groene waterstof beschikken.

Demonstratieproject van 10 MW

ERM is van plan alvorens met het Salamander project te starten eerst ervaring op te doen met een demonstratieproject van de ERM Dolphyn-technologie met een windenergievermogen van 10 MW. Gezien de complexiteit van het project en de daaraan verbonden omvangrijke voorbereidingsinspanningen wordt verwacht dat de realisatie van het project niet vóór 2025/2026 mogelijk zal zijn.

De beoogde locatie van het Salamander project ligt aan de westkust van Schotland ca.
50 km ten noorden van Aberdeen op de hoogte van de plaats Peterhead. De afstand naar de kust is nog niet bekend. Bron: ERM

Tags: , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd, Wind & Waterstof

Reacties zijn gesloten.