Statkraft kondigt groots investeringsprogramma in waterkracht en windenergie aan in Noorwegen

| 8 januari 2024

Noorse duurzame energieproducent Statkraft kondigde vandaag zijn plannen aan om tot zes miljard euro te investeren in upgrades van zijn Noorse waterkracht- en windenergiefaciliteiten en de bouw van nieuwe windparken op land.

256 MW Roan windpark in Trøndelag county, Noorwegen © Statkraft

Het aangekondigde investeringsprogramma is het grootste in waterkracht en windenergie in Noorwegen sinds tientallen jaren. Volgens Christian Rynning-Tønnesen, CEO van Statkraft, zal deze investering niet alleen een belangrijke bijdrage leveren aan het energiesysteem in Noorwegen en aan de groene transitie, maar ook positieve effecten hebben op de Scandinavische en Europese energiemarkten.

Het investeringsprogramma omvat:
– 1,8 – 3 miljard euro in upgrades en transformaties van Noorse waterkrachtcentrales.
– 1,2 – 2 miljard euro in renovatie van dammen en modernisering van oudere centrales.
– Ongeveer 1 miljard euro in vernieuwing van bestaande en bouw van nieuwe windparken op land.
– 2.500 GWh of meer productie van windenergie (meer dan het dubbele van de huidige productie).
– 1.500-2.500 MW groter effect in waterkrachtcentrales (meer dan 20% toename van het geïnstalleerde effect).

De toegenomen stroombehoefte van de toekomst in Noorwegen zal voornamelijk worden gedekt door nieuwe windenergie, maar waterkracht zal nog steeds de ruggengraat van de energievoorziening vormen.

Modernisering van waterkrachtcentrales

Statkraft is van plan om de waterkrachtcentrales de komende jaren aanzienlijk te moderniseren. Deze omvatten de Mauranger, Aura, Alta en Svean centrales in het westen, midden en noorden van Noorwegen. Daarnaast zal Statkraft in de periode 2024-2030 tot twee miljard euro investeren in het herstel van dammen en de modernisering van oudere energiecentrales om een blijvende kosteneffectieve en gereguleerde elektriciteitsproductie te garanderen. De investeringen zullen de faciliteiten nog robuuster maken tegen extreme weersomstandigheden, schade door overstromingen en terroristische dreigingen.

Investeringen in windenergie

Statkraft is de grootste producent van windenergie in Noorwegen en heeft uitgebreide plannen voor zowel de vernieuwing van bestaande windparken als nieuwe ontwikkelingen.

Het bedrijf is begonnen met de concessie- en planningsprocedure voor de bouw van het 260 MW windenergieproject Moifjellet in Rogaland. Daarnaast zal Statkrft de windparken Smøla, Hitra en Kjøllefjord in Centraal- en Noord-Noorwegen upgraden. De repowering van deze projecten moeten leiden tot een geschatte productiestijging van ongeveer 40 procent.

Statkraft bekijkt op dit moment vier mogelijke nieuwe windenergieprojecten in Finnmark, Noord-Noorwegen. De ontwikkeling hiervan is echter afhankelijk van de toegang tot een beperkte netcapaciteit, concessies en dat het bedrijf in staat is om goede oplossingen te vinden met lokale belanghebbenden en belangen, zoals rendierhouders, zo meldt Statkraft. Naast deze regio overweegt het bedrijf ook veel nieuwe windenergieprojecten in heel Noorwegen. Bron: Statkraft

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.