USG sluit PPA af met Eneco voor afname stroom van Windpark Fryslân

| 8 februari 2022
USG sluit PPA af met Eneco voor afname stroom van Windpark Fryslân

Bron: Eneco

USG Industrial Utilities (USG) heeft een Power Purchase Agreement afgesloten met Eneco. Vanaf januari 2022 ontvangt USG jaarlijks zo’n 350 GWh aan duurzame windenergie afkomstig van Windpark Fryslân.

USG is de leverancier van utilities zoals gas, water, stoom en elektriciteit voor industrieterrein Chemelot in het Zuid-Limburgse Geleen. Met het sluiten van een corporate Power Purchase Agreement met Eneco kan USG voor haar eigen productie en voor haar klanten zoals AnQore de komende 15 jaar gebruik maken van zo’n 90 MW aan opgesteld vermogen van Windpark Fryslân. Dat is bijna een kwart van het totaal opgestelde vermogen (382,7 MW) van het windpark in het IJsselmeer.

Met deze overeenkomst zetten de bedrijven een significante stap in de gezamenlijke ambitie van het industrieterrein Chemelot in Limburg om in 2025 de meest veilige, duurzame en competitieve chemiesite van Europa te zijn en om uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het draagt ook bij aan de eigen ambities van USG om te verduurzamen.

Wouter Vermijs, Managing Director USG: “Met het sluiten van deze lange termijn overeenkomst zet USG samen met Eneco voor Chemelot en USG’s klanten een belangrijke eerste stap in de vergroening van het elektriciteitsverbruik. Tegelijkertijd zorgen we er ervoor dat we dit met windenergie uit een nieuw Nederlands windpark doen.”

Loek Radix, Executive Director Chemelot: “Deze overeenkomst is weer een mooie stap in het volledig circulair maken van Chemelot, op weg om de meest duurzame chemie- en materialensite van Europa te worden.”

Pieter Boon, CEO AnQore B.V.: “Deze overeenkomst draagt eraan bij dat AnQore 100% van haar verbruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen betrekt vanaf 2022. Hernieuwbare elektriciteit is een belangrijke stap in het reduceren van onze CO2 emissies. We zijn er als acrylonitrile producent trots op dat koolstofvezel, onmisbaar voor het versterken van de wieken van windmolens, gemaakt wordt uit acrylonitrile. Een sterk voorbeeld van circulariteit in de waardeketen.”

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân is gebouwd in het IJsselmeer en is sinds kort volledig operationeel. In het windpark staan 89 windturbines van Siemens Gamesa opgesteld. Eneco neemt voor 15 jaar de stroom af van Windpark Fryslân. Naast zakelijke afnemers, gaat Eneco de duurzame stroom ook aanbieden aan Friese huishoudens.

Kees Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer Eneco: “In onze ambitie om de energietransitie te versnellen is samenwerking met grote industriële partners van belang. USG Industrial Utilities is zo’n partner die een wezenlijk verschil kan maken en ik ben trots dat Eneco hierin kan bijdragen. Met de inzet van duurzame energie van Windpark Fryslân kunnen wij samen de CO2-uitstoot van Chemelot sterk verminderen.”

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.