Veel interesse voor drijvende wind in eerste ScotWind leaseronde
De Schotse regering wil in 2045 nul uitstoot bereiken. Offshore wind speelt een belangrijke rol om dit doel te behalen. De aankomende ScotWind-leaseronde is een belangrijke stap hierin. Deze ronde biedt veel perspectief voor de ontwikkeling van drijvende wind. Tot 17 juli kunnen partijen zich hier voor aanmelden. Verschillende grote spelers zijn samenwerkingen aangegaan om in te schrijven.
Schotland heeft momenteel al voor ongeveer 10 GW aan offshore wind geïnstalleerd, in aanbouw of gepland. Een aantal projecten zijn drijvend, zoals Equinor’s Hywind Scotland project en de in aanbouw zijnde Kincardine project van Grupo Cobra. De ScotWind-leasingsronde heeft ten doel om nog eens 8-10 GW aan offshore-windenergie te leveren, waarvan het grootste deel tegen 2027-32 moet worden geleverd. Veel van de 15 locaties in deze ronde hebben een waterdiepte van meer dan 60 m en lenen zich daarom voor drijvende offshore-windprojecten. Deze ronde is de eerste ScotWind-ronde. Er zullen naar verwachting nog meer volgen.
Ørsted, BlueFloat Energy & Falck Renewables
Energiebedrijf Ørsted kondigde vandaag aan dat het een partnerschap aangaat met Falck Renewables en BlueFloat Energy om een aanvraag in te dienen voor zeebodemleases op locaties die zich lenen voor de inzet van grootschalige drijvende windtechnologie in deze ronde.
Ørsted heeft al ruime ervaring op het gebied van ontwikkeling, EPC en O&M van offshore wind. Onlangs kondigde het bedrijf aan dat het zich ook op gaat richten op drijvende windenergie en om de commercialisering van deze technologie te stimuleren. BlueFloat Energy bestaat uit een team van professionals met een decennium aan unieke ervaring en kennis in het ontwikkelen van drijvende windprojecten. Het team ontwikkelde met succes WindFloat Atlantic, het eerste drijvende offshore windproject ter wereld dat projectfinanciering heeft verkregen.
Falck Renewables S.p.A., genoteerd aan de Italiaanse beurs (“FKR.MI”), ontwikkelt, ontwerpt, bouwt en beheert duurzame energieprojecten en verleent technisch advies inzake hernieuwbare energie en assetmanagementdiensten. Het bedrijf heeft al een sterke lokale aanwezigheid in Schotland. Het is sinds 2002 actief in het Verenigd Koninkrijk en heeft zijn operationele hoofdkwartier in Inverness, Schotland. Falck Renewables exploiteert hier momenteel een geïnstalleerd vermogen van 413 MW. Het bedrijf heeft tien windparken in Schotland. Lokale betrokkenheid speelt hierbij een grote rol. Coöperaties hebben een aandeel hebben in zeven van zijn windparken.
Aker Offshore Wind & Ocean Winds
Ook Aker Offshore Wind en Ocean Winds bundelen hun krachten om te profiteren van het drijvende windpotentieel in de ScotWind leaseronde. Ocean Winds, een in 2019 opgerichte 50/50 joint venture van EDPR en ENGIE, is al actief in Schotse wateren. Het bedrijf kondigde onlangs nog aan dat het grootste offshore windpark van Schotland, Moray East, de eerste stroom levert. Ocean Winds heeft ook de ontwikkelrechten voor het Moray West project. Het bedrijf kondigde onlangs aan dat het samen met Terna Energy drijvende wind in Griekenland onderzoekt.
Aker Offshore Wind is een in Noorwegen gebaseerde ontwikkelaar van offshore wind. De huidige portefeuille bestaat uit projecten in ontwikkeling en prospects in Azië, Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf heeft een 47 % aandeel in Principle Power, de uitvinder van de WindFloat drijvende fundatietechnologie dat al op meerdere plekken is toegepast.
Magnora Floating Wind
Eind januari kondigde het Noorse hernieuwbare-energiebedrijf Magnora ASA aan dat het een overeenkomst had gesloten met een niet nader genoemd wereldwijd offshore energie technologie- en dienstenbedrijf voor de oprichting van een gezamenlijk drijvend windbedrijf onder de naam Magnora Floating Wind. Dit nieuwe bedrijf zou ook deelnemen aan de eerste ronde van ScotWind.
Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd