Vestas presenteert circulaire oplossing voor turbinebladen op epoxybasis

| 8 februari 2023

De Deense windturbinefabrikant Vestas presenteerde deze week een nieuwe oplossing die turbinebladen op epoxybasis circulair maakt, zonder dat het ontwerp of de samenstelling van het bladmateriaal hoeft te worden gewijzigd.

Turbinebladen waren voorheen moeilijk te recyclen vanwege de chemische eigenschappen van epoxyhars, een veerkrachtige stof waarvan werd aangenomen dat deze onmogelijk in herbruikbare componenten kon worden afgebroken. Dit heeft ertoe geleid dat veel technologieleiders hebben geprobeerd epoxyhars te vervangen of aan te passen door alternatieven die gemakkelijker kunnen worden behandeld.

De oplossing van Vestas wordt mogelijk gemaakt door een nieuw chemisch proces dat epoxyhars chemisch kan afbreken tot nieuw materiaal. Het chemische proces is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Aarhus, het Deense Technologische Instituut en Olin, de partners van het CETEC-project, een coalitie van de industrie en de academische wereld die is opgericht om circulaire technologie voor turbinebladen te onderzoeken.

“Het nieuw ontdekte chemische proces toont aan dat turbinebladen op basis van epoxy, of ze nu in bedrijf zijn of op een stortplaats liggen, kunnen worden omgezet in een bron van grondstoffen om potentieel nieuwe turbinebladen te bouwen. Aangezien het chemische proces gebaseerd is op algemeen beschikbare chemicaliën, is het zeer geschikt voor industrialisatie en kan het dus snel worden opgeschaald,” zegt Mie Elholm Birkbak, Specialist, Innovation & Concepts bij Vestas.

Opschaling

Via een nieuw opgezette waardeketen, ondersteund door de Scandinavische recyclingleider Stena Recycling en de wereldwijde epoxyproducent Olin, zal Vestas zich nu richten op het opschalen van het nieuwe chemische demontageproces tot een commerciële oplossing. Zodra de nieuwe oplossing markt gereed is, kan Vestas nieuwe turbinebladen produceren van hergebruikt bladmateriaal. In de toekomst biedt de nieuwe oplossing ook de mogelijkheid om alle composietmateriaal op basis van epoxy een bron van grondstoffen te maken voor een bredere circulaire economie, die mogelijk ook industrieën buiten de windenergie omvat. Bron: Vestas

Tags: , , , , , ,

Category: Recycling & Circulariteit, Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.