Windmolenparken als visgronden?

| 8 juni 2012
Het instituut voor Landbouw en Visserij onderzoek (ILVO) gaat een project starten om exploitanten van windpark te overtuigen om visserij toe te laten. Een windmolenpark op zee heeft een grote impact op de zeebodem. Onderzoek door ILVO gaf aan dat de plaatsing van sokkels voor de windturbines in zee gustig effect heeft op het zeeleven.
Een ideale plek voor zeekreeft, Noorzeekrab en kabeljauw.Interessant voor wetenschappelijk onderzoek naar visleven rond de windmolenparken.
In de Noordzee (Belgisch gedeelte) zijn een 5-tal gebieden afgebakend voor windmolens. Dat is 4% van het bevisbare gebied voor de kust wat door de komst van de molens niet meer geschikt is voor visserij. Volgens de Rederscentrale zijn de windparken ideaal voor de passieve visserij met netten die worden uitgezet, maar niet worden voortgetrokken. Het ILVO heeft in een wetenschappelijk rapport de mogelijkheden van een beperkte visserij in de windmolenparken opgesteld. Maar verder onderzoek is nog nodig. Zolang er nog gebouwd wordt in de zones voor windmolenparken kan er geen onderzoek gebeuren. Het is dus nog even wachten op de haalbaarheidsstudie voor passieve visserij in de windparken.

 

Category: Groene energie, Offshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken

Reacties zijn gesloten.