Windpark in Heerhugowaard geopend

| 8 november 2010
bron: Eneco

Onder grote belangstelling is het Windpark van Luna vorige week donderdag officieel geopend. Zo’n 400 schoolkinderen en ruim 100 genodigden zagen de bladen van de drie windmolens in beweging komen.

Er stond windkracht vijf, waardoor de turbines meteen volop stroom opwekten. De afstand tussen de drie windmolens is zo’n 500 meter, de masthoogte is 83 meter en de diameter van de rotor is 71 meter. De drie hebben een gezamenlijke capaciteit van 6,9 MegaWatt en kunnen samen ruim 5.000 huishoudens van schone stroom voorzien.

Ze leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheiddoelstellingen van de wijk en van de gemeente Heerhugowaard. Windpark van Luna is onderdeel van Stad van de Zon, een nieuwe moderne woonwijk in Heerhugowaard. Deze wijk, vorig jaar geopend door kroonprins Willem-Alexander, is volledig gericht op duurzame energie; men heeft tot doel alle benodigde energie op CO2-neutrale wijze ter plekke te produceren.

Het is de eerste Nederlandse woonwijk met CO2-neutrale doelstellingen. Met de ontwikkeling van windprojecten maakt Eneco flinke vaart. Eind september nog werd het eerste windpark in Schotland, Windfarm Tullo, operationeel. Momenteel heeft Eneco circa 100 windturbines op land met een vermogen van 120 MegaWatt en kan met het Prinses Amaliawindpark op de Noordzee nog eens 120 MegaWattt leveren.

Met deze eigen windturbines kan Eneco al 173.000 huishoudens van elektriciteit uit wind voorzien. Daarnaast heeft het concern de beschikking over circa 500 MegaWatt aan gecontracteerd windvermogen. Vorig jaar verkreeg Eneco de concessie voor de bouw van een 900 MegaWatt windpark voor de kust van Dorset en Hampshire ten zuiden van Wales.

De planning is dat dit park in 2016 in bedrijf komt.

Category: Windparken

Reacties zijn gesloten.