Windpark Zeewolde start in 2020

| 8 april 2016

In het buitengebied van Zeewolde staan nu nog 220 windmolens in een willekeurige opstelling. Die maken vanaf 2020 plaats voor 100 moderne, krachtige turbines in lijnopstellingen, die 2,5 keer meer groene stroom voor de regio én de rest van de provincie opwekken.

Ontwikkelvereniging Zeewolde, de initiatiefnemer van het park, is zowel verantwoordelijk voor het realiseren van de nieuwe turbines als voor het saneren van de huidige molens. Dat is een voorwaarde van gemeente Zeewolde en provincie Flevoland. De huidige molens moeten binnen vijf jaar na de komst van het nieuwe windpark zijn afgebroken.De stroom zal goed zijn voor ca. 260.000 huishoudens.

Écht bijzonder is dat het project financieel en organisatorisch mogelijk wordt gemaakt door bewoners en ondernemers uit het gebied. Dat is voor een park van deze omvang uniek, met een forse impuls voor de regionale economie tot gevolg.
Alle bewoners, agrarisch ondernemers en moleneigenaren uit het ontwikkelgebied kunnen lid worden van de Windvereniging. Op dit moment zijn er 220 leden van de Windvereniging, meer dan 90% van de inwoners in het gebied. Daarvan is inmiddels 2/3 aangesloten bij de Ontwikkelvereniging, die de daadwerkelijke ontwikkeling van het windpark op zich neemt. Dat aantal groeit nog steeds. De leden financieren samen de ontwikkeling van Windpark Zeewolde.
Windpark Zeewolde is in veel opzichten een ambitieus project. “De bouw van 100 nieuwe turbines is al een flinke klus, maar daar komt dus ook nog de sanering van ruim 200 turbines in het gebied bij,” vertelt Wim Veldboom, voorzitter van Ontwikkelvereniging Zeewolde. “De sanering is een forse opgave voor het project, dus dat is nog best een organisatie. We zijn al sinds 2013 met het plan bezig, in overleg met overheden en iedereen in het gebied. Wie denkt dat dit project zomaar ‘neergezet’ wordt, heeft het dus mis. Nog niet eerder is een windproject van deze omvang op touw gezet dat in zo’n vroeg stadium al zo’n grote betrokkenheid heeft van bewoners uit het gebied.”

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.