XEMC DARWIND neemt 5 MW offshore windturbine in gebruik

| 8 september 2011
bron:  XEMC Darwind

A.s. dinsdag 13 september zal de eerste 5 MW offshore windturbine (prototype) in Nederland door XEMC Darwind in gebruik worden genomen. Locatie: ECN Windturbine Testpark Wieringermeer,  1771 RT Wieringerwerf.

Informatie over het prototype:

De XD115 is een van ’s werelds eerste 2e generatie Direct Drive Permanente Magneet Generator turbine van deze omvang en het speelt in op de jarenlange operationele ervaring met de Nederlandse ontworpen Direct Drive PMG-technologie. De XD115 is bovendien de eerste top-down – bottom up offshore-windturbine speciaal gebouwd voor een ruw zeeklimaat.

Behalve lage initiële investeringen zorgt het offshore ontwerp ervoor dat de operationele kosten aanzienlijk lager zullen zijn in vergelijking met de traditionele windturbines op zee. De speciale offshore windturbine heeft een ashoogte van 100 meter en een rotordiameter van 115 meter.

Kenmerken

Kenmerken omvatten een directe aandrijving, een modern volledig afgedichte turbine en een geïntegreerd management control systeem. Last but not least, het lichtgewicht ontwerp (lage top massa) biedt aanzienlijke voordelen op basis structuur en de offshore-installatie.

Na de ingebruikname deze zomer, zal de XD115 windturbine worden gebruikt in een test en het is de verwachting dat in het 2e kwartaal van 2012 de volledige certificering rond zal zijn.

Category: Bedrijven, Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.