Zweedse offshore windpark Aurora ontvangt Natura 2000-vergunning

| 8 april 2024

Het County Administrative Board van Gotland heeft aan het geplande offshore windpark Aurora met 5,5 GW vermogen een Natura 2000 vergunning verstrekt.

Het Aurora windpark wordt ontwikkeld door de Zweedse ontwikkelaar van duurzame energieprojecten, OX2, en de Inka Group, de investeringstak van de moedermaatschappij van IKEA.

Met de Natura 2000 vergunning attesteert het County Administrative Board ook voor andere onderdelen van de lokale overheid dat het windpark gerealiseerd kan worden zonder bedreiging van beschermde diersoorten. Natura 2000 is een Europees beschermingskenmerk voor natuurgebieden op land en in zee waar de natuurlijke leefomgeving van planten- en diersoorten beschermd wordt omwille van de biodiversiteit.

In een volgende stap van de vergunning procedures moet het County Administrative Board bij de Zweedse regering een bevestigingsverzoek indienen dat het windpark in overeenstemming met de wetgeving gerealiseerd kan worden. Dat betreft de volgende wetten: de Exclusive Economic Zone Act en de Continental Shelf Act. Bij toestemming van de overheid kan de bouw van de eerste fase in 2028 beginnen en uiterlijk 2030 kan dan de productie opgestart worden.

Aurora omvat een zeegebied met een oppervlakte van 1.045 km2, op ongeveer 30 km ten westen van het eiland Öland en 20 km ten zuiden van her eiland Gotland. Met het geplande vermogen van 5,5 GW wordt een opbrengst verwacht van 24 TWh/jaar (4.400 vollasturen/j). Deze opbrengst correspondeert met ca. 17% van de huidige stroomconsumptie van Zweden. De waterdiepte maakt het mogelijk dat vaste fundamenten kunnen worden toegepast. Gepland zijn E-net-verbindingen naar de twee eilanden en naar het vaste land van Zweden. Een gedeelte van de opgewekte stroom zal voor de productie van waterstof worden gebruikt.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.