Aanklacht tegen staat New Jersey wegens belastingkorting voor offshore windenergie

| 9 augustus 2023

Bron: Ørsted

Inwoners van de staat New Yersey die tegen offshore windenergie zijn hebben op 27 juli 2023 een aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse staat in verband met een toegekende belastingsvermindering aan de ontwikkelaar van het geplande offshore windpark Ocean Wind1 bij het Superior Court in Trenton.

De aanklagers, Protect Our Coast NJ (New Jersey) en Defend Brigantine Beach, eisen dat de aan de windparkontwikkelaar Ørsted (Ocean Wind LLC en Ørsted North America, Inc.) toegekende belastingvermindering van geschatte 1 miljard $ (910 miljoen Euro) niet in overeenstemming is met de constitutie.

Ørsted is van plan het om offshore windpark Ocean Wind 1 in New Jersey te ontwikkelen. Ocean Wind 1 werd in juli 2023 goedgekeurd door het federale Bureau of Ocean Energy Management (BOEM). Gepland zijn 98 windturbines met in totaal 1,1 GW vermogen. De locatie is ca. 24 km uit de kust van de stad Atlantic City.

Een speciale wetgeving (NJ wet A5651, ook bekend als S4019) om Ørsted financieel te steunen werd door de democraten onder aanvoering van Gouverneur Phil Murphy door het lokale parlement gedrukt. Eerder was de verwachting dat het geld ten goede zou komen voor algemene belastingvermindering voor belastingbetalers om hogere stroomtarieven te compenseren.

Volgens de aanklagers zou de wet die het belastingvoordeel toestaat in strijd zijn met een bepaling in de grondwet van de staat die in het algemeen wetgeving verbiedt die specifiek één particuliere entiteit bevoordeelt. De wet zou volgens de aanklagers alleen bedoeld zijn om de Deense windontwikkelaar te bevoordelen bij de bouw van het Ocean Wind 1 project en heeft de belastingbetalers blootgesteld aan extra financiële lasten. Bron: Verschillende De link naar de volledige aanklacht is in een artikel van Reuters terug te vinden.

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.