Afsluitdijk wordt energiedijk

| 9 januari 2012
bron: ECN

20 miljoen Euro wordt vrij gemaakt door staatssecretaris Atsma om op de Afsluitdijk energie op te wekken. De afsluitdijk moet een energiedijk worden met zonnecellen. En op termijn wordt ‘blue energy’ toegepast. Een proef met deze techniek loopt.

Blue energy

Het gaat bij blue energy om energiewinning uit osmose. Zeewater en zoet water worden via een halfdoorlatend membraan bij elkaar gebracht. Door een netto stroom van water naar de zoutwaterkant bouwt zich een hoge druk op. Die druk kan een turbine aandrijven.

Laboratorium

“In laboratoriumomstandigheden werkt blue energy”, zegt Paul Lako van ECN. “Maar er is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig voordat de technologie toepasbaar is.” Blue energy is volgens hem aantrekkelijk vanwege de compactheid van de centrale. “Er wordt geen aanslag gepleegd op het landschap.”

Windmolens

Volgens ECN kunnen bij de afsluitdijk ook zo’n 50 tot 150 windmolens geplaatst worden. Gezamenlijk kunnen deze 450 megawatt vermogen opwekken. “Dat is genoeg om aan één procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag te voldoen.”

Zonne-energie

ECN noemt zonne-energie een veiliger optie dan windenergie. Dit met het oog op de publieke opinie. Paul Lako: “Maar als we de IJsselmeerkant van de Afsluitdijk van de waterlijn tot het wegdek met zonnecellen zouden bekleden, levert dit net zoveel energie op als één grote windturbine van 3 megawatt.”

Waterkracht

Waterkracht is een derde energiebron die geschikt zou zijn voor de Afsluitdijk. Hierbij wordt een verankerde turbine onder het wateroppervlak aangedreven door stromend water, bijvoorbeeld door de werking van eb en vloed. In het laatste geval is sprake van getijdenenergie.

Reële optie

Waterkracht zou op den duur een reële optie kunnen zijn. Lako. “De technologie begint beschikbaar te komen. Vooral in Groot-Brittannië zijn ze er druk mee bezig.Voor de kust van Schotland staat een stevige getijdenstroom met een groot potentieel.”

Plannen

Lako vindt het verstandig om de randvoorwaarden voor toepassing van nieuwe energie nu alvast in de bouwplannen van de dijk op te nemen. Ideaal is volgens hem een masterplan om in twintig jaar stapsgewijs zo veel mogelijk potentieel rond de Afsluitdijk te realiseren.

“De Afsluitdijk zou dan op termijn in twee tot vier procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag kunnen voorzien.”

Category: Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.