ASML sluit stroomcontract af met RWE

| 9 februari 2021

ASML, leverancier van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie en energiebedrijf RWE hebben een Power Purchase Agreement (PPA) ondertekend. De overeenkomst die al is ingegaan, voorziet in de levering van meer dan 250 gigawattuur groene stroom per jaar door RWE aan ASML en heeft een looptijd van 10 jaar.

De elektriciteit die het bedrijf afneemt, wordt door verschillende duurzame bronnen opgewekt, waaronder RWE’s 2 Nederlandse windparken Oostpolderdijk (3 windturbines op een primaire zeedijk) en Westereems 3 nabij Eemshaven. De 2 parken, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 16,5 MW, worden in de loop van 2021 in bedrijf genomen. De windparken van RWE zijn ontwikkeld en gebouwd door RWE Renewables die deze ook exploiteert. De overige bronnen zijn een zonnepark nabij Borssele dat eigendom is van een bedrijf waar RWE een minderheidsaandeel in heeft en het offshore windpark Northwester 2 in België.

De inkoop van groene stroom bij derden en de levering daarvan aan ASML wordt verzorgd door RWE Supply & Trading.

“We zijn verheugd om ASML te ondersteunen bij het verminderen van haar CO2-footprint”, zegt Tom Glover, Chief Commercial Officer bij RWE Renewables. “Met onze brede en internationale portefeuille van duurzame activiteiten behoren wij tot de grootste producenten van groene stroom. Nederland is één van onze kernmarkten, waar we al zeven onshore windparken exploiteren met een totale capaciteit van ongeveer 300 megawatt.” Om capaciteit uit te breiden in Nederland bouwt RWE momenteel vier nieuwe windparken en een zonnepark op land met een gezamenlijk totaal geïnstalleerd vermogen van ongeveer 120 MW.

ASML streeft ernaar om in 2025 100% van haar energie te betrekken uit verantwoorde, hernieuwbare bronnen zoals wind-, zonne- en geothermische energie. Marijn Vervoorn, ASML’s Director Sustainability Strategy: “Deze overeenkomst is een belangrijke stap op weg naar onze doelstelling. We zien dit akkoord ook als een stimulans voor duurzame energiebedrijven om te investeren in nieuwe duurzame energieparken voor lokaal gebruik.”

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.