Belgische offshore wind op volle kracht

| 9 mei 2014

Northwind, de laatste van de drie offshore Belgische windparken op zee, heeft zijn installatie afgewerkt en is voortaan vrijwel volledig operationeel. Tegelijk verkoopt Parkwind, het vehikel van de familie Colruyt, een deel van zijn belang in het park aan het Japanse Sumitomo. Dat kondigde Wim Biesemans, CEO van grootaandeelhouder Parkwind, aan.

Van de 72 windmolens zijn 69 helemaal klaar, drie vergen nog technische afwerking. Daardoor komt er 216 megawatt capaciteit bij op zee, naast de 325 megawatt van C-Power en de 171 megawatt van Belwind. Het totaal van de Belgische offshore parken komt zo uit op 712 megawatt. Ze zijn daarmee in staat 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik van België te dekken. Het Belgian Offshore Platform, de koepelorganisatie van de sector, herhaalde in Kopenhagen zijn ambitie om tegen 2020 dat percentage op te trekken tot 10 procent.

Het aandeelhouderschap van Northwind wijzigt ook. Parkwind, het vehikel van de familie Colruyt, verkoopt een groot deel van zijn belang aan het Japanse Sumitomo. De andere grote aandeelhouder Aspiravi bergt zijn maandenlange verzet tegen die deal op. Aspiravi is het duurzaam energiebedrijf van een grote groep Vlaamse gemeenten. Sinds de kernramp van Fukushima zijn de Japanners erg geïnteresseerd in hernieuwbare energie.

Na de herschikking wordt niet het Colruyt-vehikel, maar Aspiravi de grootste aandeelhouder. De nieuwe aandeelhoudersstructuur wordt vanaf september 40 procent Aspiravi, 30 procent Parkwind en 30 procent Sumitomo. Aspiravi neemt ook een deel van Parkwinds schulden over. nORTHWIND

Tags: , , , ,

Category: Offshore Windparken, Offshore windparken, Windenergie, Windturbines

Reacties zijn gesloten.