Bouw van eerste turbine in deelproject Eekerpolder in Windpark N33 begonnen

| 9 juli 2020
© RWE Nederland

Op 8 juli werd begonnen aan de bouw van de eerste van 15 windturbines in het deelproject Eekerpolder in Windpark N33, in de omgeving van Veendam in Groningen. In Windpark N33 komen in totaal 35 windturbines te staan die vanaf eind 2020 gezamenlijk ongeveer 500 GWh aan groene stroom per jaar leveren.

De turbines voor het windpark worden geleverd door Siemens Gamesa en zijn van het type DD-130 R19 met een ashoogte van 135 m, rotorbladen van 65 m en een tiphoogte van bijna 200 m. Deze direct-drive turbine heeft een vermogen van 4,2 MW. Het totale vermogen komt hiermee op bijna 150 MW.

In het noordelijke deelgebied, waar de 15 turbines deel uit van maken, komen 27 windturbines te staan, in het middelste deelgebied komen 4 turbines en in het zuidelijke deelgebied nog eens 4 turbines. De eerste onderdelen voor de turbines werden sinds twee weken geleden al vanuit de Eemshaven aangevoerd.

Windpark N33 is een initiatief van drie partijen. De eerste twee zijn verenigd in het ‘samenwerkingsverband Windpark N33’: Blaaswind BV (een initiatief van grondeigenaren uit Veendam en Menterwolde) en Yard Energy. De derde is innogy Windpower Netherlands.

De initiatiefnemers kregen in mei 2019 groen licht voor het project. Het project kent veel weerstand in de omgeving.

Tags: ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.