Bouw Vattenfall’s grootste onshore windpark verloopt volgens plan

| 9 juni 2020

© Vattenfall

In het binnenland van noord Zweden is het Zweedse energiebedrijf Vattenfall sinds 2018 bezig met de bouw van grootste onshore windpark, het 353 MW Blakliden Fäbodberget windpark. Na een winterstop van ongeveer 5 maanden gaan de bouwactiviteiten weer verder. Het windpark is naar verwachting in 2022 gereed.

Windpark Blakliden Fäbodberget ligt ca. 600 km ten noorden van Stockholm tussen de plaatsen Âsele en Lycksele. Gepland zijn 84 Vestas windturbines van het type V136/4,2MW op een ashoogte van 112 m. De windturbines zijn verdeeld over twee deellokaties met respectievelijk 50 en 34 windturbines. Met een totaal vermogen van 353 MW is de verwachte opbrengst 1,1 TWh/jaar (3.100 vollasturen/jaar).

Door het ruwe klimaat met veel sneeuw en lage temperaturen moest de bouw gedurende de 5 wintermaanden worden stilgelegd. De komende tijd wordt gewerkt aan het leggen van ongeveer 107 km aan kabels, 70 km aan parkwegen en de afronding van 84 kraanopstelplaatsen en funderingen. Volgend jaar, na de volgende winterstop, worden de windturbines geleverd. Volgens Vattenfall loopt de bouw van het windpark aardig volgens planning. Dit ondanks het feit dat COVID-19 uitdagingen brengt in het project, zoals bij de leveringen van componenten.

Naast het contract voor levering en installatie van de windturbines heeft Vestas ook een service contract ontvangen voor 25 jaar service volgens haar Active Output Management. Met het Noorse energiebedrijf Norsk Hydro werd een PPA (Power Purchase Agreement) afgesloten voor 20 jaar. In 2022 zal het volledige windpark operationeel zijn.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.