bouw Windpark Gemini start 2014

| 9 april 2013

De financiering van windpark Gemini zal kwartaal 4 2013 rond zijn. In 2014 kan gestart worden met de bouw van het windpark wat 55 km ten noorden van Schiermonnikoog ligt. Het park bestaat uit 150 windmolens die samen goed zijn voor 600 MW genoeg voor 800.000 huishoudens. Typhoon Offshore is de projectontwikkelaar en maakte dat onlangs bekend. De investering van 2,4 miljoen euro is rond. De bouw gaat 3 jaren duren en biedt werk aan ongeveer 500 mensen. Voor onderhoud aan het park zal het arbeid bieden voor 100  a 125 medewerkers in de Eemshaven.

Oorspronkelijk zou Gemini uit twee parken van samen 120 windmolens gaan bestaan. Later werd echter gekozen voor 150 kleinere windmolens die te allen tijde stroom produceren. Hierdoor werd de capaciteit van het park vergroot, maar werd de vergunningsverlening, die naar verwachting komende juni is afgerond, vertraagd.

Wie de investeerders zijn die de aanleg van het park het laatste zetje hebben gegeven, is nog niet bekend. Eerder werd al wel bekend dat de Europese Investeringsbank een half miljard euro in Gemini steekt. Daarnaast wordt de Noord-Hollandse afvalverwerker HVC voor 15 procent eigenaar en heeft het ministerie Economische Zaken een subsidiebedrag van 4,5 miljard euro toegezegd voor de exploitatie van het windpark in de eerste vijftien jaar.

Bron: Dagblad van het Noorden

Category: Beleggen, Electriciteit, Offshore windparken, Onderhoud, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.