Consortium in Denemarken start onderzoeksproject voor optimalisatie van de productie van windturbinebladen

| 9 juni 2021

Vanwege de grote vraag naar offshore wind in de toekomst, moet de productie van componenten, waaronder de windturbinebladen, aanzienlijk toenemen. Een Deens consortium heeft het onderzoeksproject AIOLOS gelanceerd, dat gericht is op het optimaliseren van de fabrieksoutput tegen lage kosten. Het Nederlandse bedrijf Pontis Engineering maakt hier ook deel van uit.

Bij de opschaling van de productie is het belangrijk geen onnodige kosten te maken in nieuwe productiefaciliteiten als dit voorkomen kan worden. Nieuwe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van automatisering en digitalisering lijken een geschikte oplossing die eenvoudig kan worden geïmplementeerd in reeds bestaande productiefaciliteiten.

Dit uitgangspunt heeft geresulteerd in de oprichting van het AIOLOS-onderzoeksproject. Het project zal de belangrijkste kostenfactoren aanpakken bij de productie van grote hoogwaardige composietstructuren (>15 m lengte) en heeft tot doel manieren te ontwikkelen om de productiecapaciteit, flexibiliteit en kwaliteit te vergroten.

Het AIOLOS-project streeft naar:
• Aanzienlijke vermindering van zowel operationele als kapitaaluitgaven (OPEX en CAPEX)
• Aanzienlijke verhoging van de fabrieksoutput door versnelling, automatisering en digitalisering
• Vermindering van productieafval
• Niet-conformiteit van de productie van grote composietstructuren verminderen

Zes consortiumpartners

Het AIOLOS consortium bestaat uit zes consortiumpartners uit zowel de industrie als de academische wereld. Het consortium wordt geleid door Siemens Gamesa Renewable Energy die als windturbinefabrikant ervoor zorgt dat de ontwikkelingsimpact in AIOLOS kan worden gemaximaliseerd voor grote OEM’s. Overige partners zijn:

Clobotics en het Nederlandse Pontis Engineering: innovatieve MKB-ers die gespecialiseerde kennis leveren voor productieverbeteringen en die de bredere toepasbaarheid van de resultaten van AIOLOS in de Deense windindustrie zullen stimuleren
FORCE Technology: een toonaangevend non-profit onderzoeksbedrijf, dat een door de overheid ondersteund onderzoekscentrum is om de samenwerking tussen de industrie en de industrie te ondersteunen
Universiteit van Aalborg: Universiteit die haar expertise zal richten op het ontwerpen van modulaire geprefabriceerde bladcomponenten en het samenvoegen daarvan, en de verspreiding en het opleidingsniveau van AIOLOS zal ondersteunen.
DTU Wind Energy (Technische Universiteit van Denemarken): Universiteit die met haar expertise op het gebied van modellering en productie zal bijdragen aan het opzetten van een digitale fabriek met verbeterde processen en productkwaliteit, evenals ter ondersteuning van het verspreidings- en opleidingsniveau dat door AIOLOS wordt bereikt.

Implementatie in Aalborg-faciliteit van Siemens Gamesa

AIOLOS zal worden geïmplementeerd in de Siemens Gamesa-fabriek in Aalborg, Denemarken. Hier wordt verwacht dat de productie van windturbinebladen aanzienlijk verhoogd kan worden en de productiekosten verminderd.

Ook wordt verwacht dat AIOLOS in de hele windindustrie in Denemarken de werkgelegenheid zal vergroten op gebieden zoals gerobotiseerde service en onderhoud, gegevensanalyse en operators voor de productie van bladen. De technologieën die in het kader van dit project zijn ontwikkeld, zullen worden aangepast voor een breder industrieel spectrum, met inbegrip van de maritieme en transportindustrie.

Investering & looptijd

Het AIOLOS-project loopt van april 2021 tot 2024. Het totale projectbudget is 77.650.000 DKK (ca. 10.420.000 EUR) waaraan het Innovatiefonds Denemarken 38.380.000 DKK (ca. 5.150.000 EUR) bijdraagt.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.