CORROSION en Amphibious Energy lanceren milieuvriendelijke ICCP-POD-oplossing

| 9 juni 2021

De Nederlandse bedrijven CORROSION en Amphibious Energy hebben de handen ineen geslagen om de ICCP-POD te lanceren. De ICCP-POD is een milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van dieselgeneratoren om energie te leveren tijdens de bouwfase van windturbines, en opofferingsanodes om turbinefunderingen te beschermen tegen corrosie.

De ICCP-POD combineert twee geavanceerde technologieën. De EnergyPod, ontwikkeld door Amphibious Energy, een Nederlandse specialist in het ontwerpen van offshore, autonome en 100% hernieuwbare energiegeneratoren, is een gemakkelijk te transporteren autonome energiecentrale die zon, wind, batterijen en intelligente elektronica gebruikt om duurzame energie te leveren tijdens de 18 maanden bouw van windturbines. Hierdoor zijn dure en milieuonvriendelijke dieselgeneratoren niet meer nodig.

Om bescherming tegen corrosie te bieden tijdens deze bouwfase, heeft de Nederlandse anticorrosie- en antifouling specialist CORROSION compacte ICCP-units (Impressed Current Cathodic Protection) ontwikkeld. Door gebruik te maken van een elektronische stroom die wordt geleverd door de EnergyPod, vormen deze een innovatief milieuvriendelijk alternatief voor opofferingsanodes die grote hoeveelheden metalen en zware metalen in het water lozen. Wanneer de windturbines zijn geïnstalleerd en aangesloten op het net, wordt de energievoorziening voor het ICCP-systeem overgeschakeld van de EnergyPod naar de windturbine zelf.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Kostenbesparend

De ICCP-POD levert forse kostenbesparingen op ten opzichte van een dieselgenerator. Daarnaast kunnen op andere manieren verdere besparingen worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van funderingen zonder coating, funderingen met een enkele grondlaag of het gebruik van minder koolstofstaal (corrosietoeslag), afhankelijk van de wensen van de klant en ontwerplimieten.

Milieuvriendelijke oplossing

Op het gebied van milieuprestaties biedt de ICCP-eenheid van CORROSION grote voordelen. Over een periode van 25 jaar lozen de systemen van CORROSION ongeveer 1,5 miljoen keer minder aluminium in zee dan traditionele opofferingsanodes. Verder is de EnergyPod ook nog eens volledig recyclebaar en meerdere keren te hergebruiken over een periode van 5 tot 10 jaar, waardoor de kosten nog verder dalen.

“CORROSION was het eerste bedrijf ter wereld dat een kosteneffectieve, gemakkelijk te onderhouden en milieuvriendelijke anticorrosieoplossing voor de funderingen van windturbines ontwikkelde”, zegt Niels Ros, Manager Offshore Wind bij CORROSION. “We zijn verheugd dat we door deze samenwerking met Amphibious Energy dezelfde duurzame beschermingsoplossingen kunnen bieden tijdens de bouwfase van windturbines.”

“Door samen te werken met CORROSION zijn we in staat om twee unieke technologieën samen te brengen, wat de kosten voor de offshore industrie zal drukken om hun installaties op een 100% groene manier te beschermen tegen corrosie. Dit is een grote stap voorwaarts in het bereiken van CO2-neutrale operaties voor de offshore industrie”, zegt Willem van der Merwe, directeur bij Amphibious Energy.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.