Deense windstroom bijna “gratis”

| 9 november 2007

Ook in Denemarken wordt, net als in Duitsland (zie hieronder bij Windstroom verlaagt stroomprijs) al geruime tijd onderzoek gedaan naar de effecten van windenergie op de stroomprijs voor consumenten. Hoe meer windenergie, hoe lager de stroomprijs doordat bij toenemend windaanbod en windvermogen de duurdere bronnen als eerste worden afgeschakeld. 

In Duitsland is al gebleken dat windenergie in totaal voor de consument meer oplevert dan het kost aan subsidies. In Denemarken is het ook bijna zover. Uit onderzoek van nationaal energie onderzoeksinstelling Risø (het Deense ECN) blijkt dat de subsidiekosten van windenergie in 2006, ondanks een zeer matig windaanbod, nog maar voor netto gemiddeld 0,05 Eurocent per kWh op de stroomrekening voor consumenten drukken.

In 2005 was dat nog 0,15 cent per kWh. Omdat er steeds meer turbines uit de subsidieperiode lopen zal er vanaf dit jaar zeer waarschijnlijk een positief saldo ontstaan dat daarna met het oplopen van de grijze stroomprijs alleen maar verder zal toenemen.

Besparing en kosten van Deense windstroom

De laatste vier jaar draaide de Deense economie met ruim 3.100 MW windvermogen gemiddeld voor bijna 20% op windstroom. Sinds 2003 is er slechts 25 MW bijgebouwd. In 2009-2010 wordt het percentage opgevoerd naar 25% met de ingebruikname van twee nieuwe parken op zee. De nieuwe energieminister werkt aan een scenario om het windstroompercentage in 2025 op te voeren naar 50%. (Windpower Monthly, november 2007)

Ook in Spanje is het prijsdrukkend effect van windenergie geconstateerd door windenergieorganisatie A.E.E. Het prijsvoordeel van windenergie voor stroomconsumenten is in 2007 opgelopen tot 6 Eurocent per kWh. Omdat windenergie bespaart op duurdere opwekkingsvormen (met name piekvermogen van gasgestookte centrales) werd in totaal in 2007 een bedrag van 1.198 miljoen Euro bespaard.

Dat is 207 miljoen Euro meer dan aan subsidies voor de stroom betaald moest worden. In 2007 werd 27 miljard kWh windstroom geleverd, dat is 47% van alle duurzame Spaanse stroom.

Category: Kosten en Baten

Reacties zijn gesloten.