Deltawind en Zeeuwind vergroten aandeel in Windpark Krammer

| 9 oktober 2020

De coöperaties Deltawind en Zeeuwing vergroten samen hun aandeel in Windpark Krammer van 51% naar 60%. De Duitse turbineleverancier Enercon had tot nu toe 49% van de aandelen in handen maar wil vanwege een herstructurering deze aandelen van hand doen.

Windpark Krammer bestaat uit 34 Enercon E115 windturbines op en om de Krammersluizen, op de grens van de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Het windpark werd in mei 2019 officieel geopend. Deltawind en Zeeuwind hielden samen 51% van de aandelen. De overige aandelen waren in handen van Enercon.

Om de aankoop van de 9% aandelen mogelijk te maken is een wijziging van de begroting over 2020 nodig. De leden van Deltawind en Zeeuwind zijn hiermee akkoord gegaan tijdens recente algemene ledenvergaderingen (ALV) van de coöperaties.

Beide coöperaties storten ieder 3 miljoen euro in de Deltawind-Zeeuwind Holding BV. Zeeuwind financiert dit direct uit de beschikbare middelen. Deltawind zal hiervoor een obligatielening uitschrijven onder de leden.

Enercon werkt aan een herstructurering van alle (buitenlandse) onderdelen van het bedrijf. Directeur Enercon Nederland Bram van Noort: “Krammer ontwikkelen en bouwen samen met de coöperaties was fantastisch! Maar Enercon is sterk in nieuwe windturbines ontwikkelen. We willen weer volledig inzetten op innovatie. Het lange termijn beheer van een windpark past minder in die nieuwe strategie.”

De technische betrokkenheid van Enercon bij Krammer blijft. De servicedienst van Enercon voor heel zuidwest Nederland is gevestigd in het servicegebouw van Windpark Krammer in Bruinisse. “En dat blijft zo,” zegt Krammer directeur Tijmen Keesmaat, “de onderhoudscontracten voor het windpark blijven van kracht, daar verandert met de verkoop van de aandelen Enercon niets aan.”

Voor de coöperaties Zeeuwind en Deltawind ontstaat met de verkoop een kans om het eigendom in Krammer verder uit te breiden. Monique Sweep, directeur van Deltawind: “En tegelijkertijd passen we de aandelenovereenkomst aan om de zeggenschap van Zeeuwind en Deltawind te vergroten. Zodat ook de nieuwe aandeelhouder zich bewust is van het unieke, lokale en coöperatieve karakter van dit project.”

Teus Baars van Zeeuwind vindt het naderende afscheid zeer spijtig al heeft hij begrip dat Enercon een zakelijke beslissing moet nemen: “De bijzonder prettige samenwerking tijdens de ontwikkeling van Krammer heb ik als zeer waardevol ervaren. Het voelde vaak alsof we allemaal voor hetzelfde familiebedrijf werkten en dat heeft Windpark Krammer tot zo’n mooi project gemaakt. Als Zeeuwind zijn we altijd op zoek naar commerciële partijen die oog hebben voor coöperaties en een coöperatieve aanpak en bij Enercon vonden we die. Dus we blijven elkaar in de toekomst zeker opzoeken als samenwerkingspartners.”

Aan welke partij de overige aandelen van Krammer worden verkocht is nog onbekend. Er wordt gezocht naar een koper met een duurzame doelstelling. (Bron: Windparkkrammer.nl)

 

Tags: , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.