Drijvende offshore substation voor Eolmed-pilotproject succesvol geïnstalleerd

| 9 januari 2024

Afgelopen najaar werd voor de kust van Port-la-Nouvelle (Zuid-Frankrijk) een Floating Electrical Hub (FEH) geïnstalleerd. Hiermee is de eerste steen gelegd voor het Eolmed-project, een proefproject voor een drijvend windpark voor de kust van Gruissan in de Middellandse Zee.

© Bourbon

Het Eolmed-project omvat drie windturbines die tegen 2025 meer dan 110 miljoen KwH/jaar produceren. Het project wordt uitgevoerd door een consortium, geleid door de Franse ontwikkelaar van duurzame energie Qair en verder bestaande uit Total, BW Ideol en windturbinefabrikant MHI Vestas.

FEH

De FEH is een drijvende infrastructuur die aan de ene kant verbonden zal zijn met de drie windturbines en aan de andere kant met de kabel voor aansluiting op het vasteland, waardoor het transport van elektriciteit naar het elektriciteitsnet mogelijk wordt.

Het project werd uitgevoerd door Bourbon Subsea Service en  nam meer dan een jaar voorbereiding in beslag. Hiervoor werden ongeveer dertig experts van Bourbon gemobiliseerdvoor het ontwerp, de fabricage, het slepen en de installatie van de FEH en het onderzeese afmeersysteem. Het slepen en installeren vond plaats over een periode van twee maanden en omvatte het gebruik van een Anchor Handling Tug Supply (AHTS), de “Bourbon Liberty 222”, uitgerust met een BOURBON op afstand bedienbaar voertuig.

Het Eolmed-project is een van de eerste drijvende windparken in het Middellandse Zeegebied. Het doel is zowel de technische betrouwbaarheid en het bedrijfsmodel van een dergelijke installatie te valideren als bij te dragen aan de oprichting van een offshore windenergie-industrie in de regio’s Occitanie en PACA (Zuid-Frankrijk).

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.