Hogeschool Rotterdam organiseert reeks masterclasses en lezingen over Energietransitie en Circulariteit

| 9 maart 2023
Circulariteit en energietransitie zijn de grote vraagstukken van de komende decennia. Er wordt veel over gesproken, maar wat houdt het nu precies in? En hoe verhouden deze twee zich tot elkaar? De Hogeschool Rotterdam brengt haar kennis samen in Mission: Transition, een Studium Generale over Energietransitie en Circulariteit.

Binnen Hogeschool Rotterdam is er op verschillende plekken veel kennis over circulariteit, energietransitie, klimaatmitigatie en -adaptatie. Via het Studium Generale brengt de opleiding deze kennis samen. Het Studium Generale bestaat uit een reeks masterclasses en lezingen en geeft ruimte voor netwerken.

De avonden zijn gratis toegankelijk en staan open voor iedereen: studenten, medewerkers, professionals en andere geïnteresseerden. We ontmoeten elkaar tweewekelijks op dinsdagavond bij La Plaza (op hogeschoollocatie Academieplein, G.J. de Jonghweg 4 – 6, Rotterdam) voor een inspirerende meetup, waarin we samen op zoek gaan naar antwoorden, nieuwe vragen en perspectieven.

Programma Mission: Transition

• Uitleg wat energietransitie is en hoe dit samenhangt met circulariteit
• Concrete handvatten die helpen en activeren om circulair te ondernemen
• Masterclasses over hoe we de transitie naar een circulaire economie kunnen versnellen
• Inspirerende voorbeelden uit de praktijk die je aan het denken zetten

Eerste avond: 21 maart

Op de eerste avond, dinsdag 21 maart (van 19.00 tot 21.00 uur) zijn Elisah Pals (Zero Waste Nederland) en Richard Boudens (Renewi) te gast.

Elisah Pals is klimaatpsycholoog en heeft een fascinatie voor menselijk gedrag en hoe je dit op een positieve manier kunt beïnvloeden. In 2018 startte ze het burgerinitiatief Zero Waste Nederland, nadat ze zelf al 2,5 jaar afvalvrij leefde. Op een met plastic bezaaid strand realiseerde ze zich dat dat afval symbool staat voor hoe wij als mensheid met onze planeet omgaan. Ter plekke besloot ze haar slagkracht te gaan vergroten en haar tips en inzichten te gaan delen, gebruikmakend van positieve psychologie. Zo ontstond de afvalvrije burgerbeweging Zero Waste, die inmiddels duizenden mensen telt. Elisah richt zich op afvalpreventie en verspilling in de breedste zin van het woord. Daarbij inspireert zij ook tot het vormgeven van een samenleving waarin niet consumptie, maar ecopositiviteit centraal staat.

Richard heeft bijna 30 jaar geleden de keus gemaakt om in een totaal andere branche te gaan werken. Hier is hij enthousiast geworden over de veelzijdige wereld die afval heet en heeft de ontwikkeling meegemaakt waarin de afvalwereld van lokaal georganiseerd naar nationaal en zelfs internationaal is gegaan. Scheiden van afval via cradle to cradle naar een aanstaande circulaire economie gaat nog zorgen voor veel veranderingen. Afval bestaat niet is een bekende slogan geworden. Schaalvergroting en fusies in de branche zorgen voor veel dynamiek en duurzaamheid is een onderwerp dat nu aan menig directietafel wordt besproken. Richard deelt zijn kennis graag en is erg gedreven om organisaties te helpen hun afvalbeleid hoog op de agenda te houden en vanuit een praktische insteek resultaten te boeken.

De bijeenkomsten lopen door tot in juni. Voor de volledige planning en meer informatie, zie website. Aanmelden kan via de volgende link.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.