OutSmart & Vestas verzorgen onderhoud windpark Egmond aan Zee

| 9 april 2021
OutSmart en Vestas onderhouden offshore windpark Egmond aan Zee

© Shell

Windparkeigenaar NoordzeeWind heeft Vestas en OutSmart geselecteerd voor de bedrijfsvoering en het onderhoud van het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ). Het eerste Nederlandse windpark op zee gaat nu de laatste fase van zijn levenscyclus in. NoordzeeWind, Vestas en OutSmart werken nu samen om de prestaties in deze periode te optimaliseren.

OWEZ werd in 2007 in bedrijf gesteld en telt 36 Vestas V90-3.0 MW windturbines op 10 tot 18 kilometer uit de Nederlandse kust. OWEZ werd oorspronkelijk gebouwd als demonstratieproject om de levensvatbaarheid van offshore windenergie in Nederland aan te tonen. Het is nu een van de eerste windparken dat de laatste fase van zijn levenscyclus ingaat.

Het windpark is eigendom van NoordzeeWind, tot voor kort een samenwerkingsverband van Shell en Vattenfall. Shell werd in maart 2021 100% eigenaar van NoordzeeWind, en daarmee van OWEZ.

“We zijn er trots op Vestas en Outsmart als partners te hebben. We hebben zoveel mogelijk windenergie nodig voor onze bedrijven en de samenleving – daar gaan Vestas, OutSmart en NoordzeeWind zich de komende jaren op richten”, zegt Mark Workum, algemeen directeur van NoordzeeWind. “De lessen die we hieruit trekken, zullen ongetwijfeld nuttig zijn voor andere offshore windparken wanneer zij de laatste fase van hun levenscyclus ingaan. Offshore wind speelt immers een belangrijke rol in de energietransitie.”

Verlenging betrokkenheid Vestas

Thorben Heuing, Head of After Sales Offshore bij Vestas zei over het project: “Vestas installeerde oorspronkelijk de V90-3.0 MW-turbines in het windpark Egmond aan Zee, onderhield het project van 2006 tot 2016, en werkt sinds 2020 weer aan Egmond aan Zee. We zijn blij dat we nu de aanbesteding voor serviceoplossingen hebben gewonnen, en zijn verheugd om met NoordzeeWind samen te werken. We zullen de service handhaven, turbinestoringen oplossen en waar nodig componenten vervangen. We zullen dit doen op basis van een full-service overeenkomst, gebaseerd op onze hub voor de lange termijn in IJmuiden, die de technische service-expertise heeft die nodig is om Egmond aan Zee gedurende zijn hele levensduur te onderhouden.”

Dagelijkse bedrijfsvoering

OutSmart zal ervoor zorgen dat het windpark ook in zijn laatste jaren winstgevend kan worden geëxploiteerd. Femmy Wervers, Managing Director van OutSmart: “OutSmart is er trots op door NoordzeeWind gekozen te zijn als onafhankelijke bedrijfsvoerder van offshore windpark Egmond aan Zee. Wij zullen de dagelijkse bedrijfsvoering van dit project gaan doen. Het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor HSSE, naleving van wet- en regelgeving, soepele werking van het windpark, tijdige reactie op storingen en te zorgen voor contract compliance en coördinatie met derde partijen. Het operationele team van OutSmart werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week om voor Egmond aan Zee te zorgen, terwijl de beschikbaarheid van het windpark zal worden gewaarborgd in ons Operations Control Centre (OCC) in Emden, Duitsland en de operationele bedrijfsvoering in ons kantoor in Arnhem, Nederland.”

 

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.