Overheid Tasmanië ondersteunt groot offshore windpark

| 9 juni 2023

De Tasmaanse regering heeft deze week een Memorandum of Understanding (MOU) ondertekend met de eigenaren van het Bass Offshore Wind Energy Project (BOWE), waarin beide partijen zich ertoe verbinden samen te werken om het noorden van Tasmanië te voorzien van offshore windenergie.

Bron: BOWE

BOWE is een project van Nexsphere, een Australisch bedrijf dat zich richt op projecten die de overgang van Australië naar een groene economie kunnen versnellen. In december 2022 kondigde het bedrijf aan dat het Noorse energiebedrijf Equinor zich bij het project zal aansluiten.

Geplande project

Het offshore windpark is gepland tussen 20 en 30 kilometer uit de kust van het noordoosten van Tasmanië en zal mogelijk tussen 35 en 70 windturbines bevatten. De initiële geschatte capaciteit van het project zal in de Gigawatt-schaal liggen, afhankelijk van de goedkeuringen van de overheid van de staat en het Gemenebest en de vraag van klanten. Er is voorgesteld om het project via een transmissiekabel naar George Town aan te sluiten op het vasteland van Tasmanië.

Het project zal een grote economische impuls geven aan het noorden van Tasmanië door een grootschalige en hernieuwbare energiebron voor toekomstige groene industrie zoals waterstof en aluminium in Bell Bay, maar ook door de levering van overtollige hernieuwbare energie aan de nationale elektriciteitsmarkt.

Het MOU werd ondertekend door Guy Barnett, Minister van Energie en vertegenwoordigers van BOWE, Ms. Ingunn Svegården, Senior Vice President Renewables Asia Pacific, Equinor, en de heer Glen Kierse, CEO, Nexsphere, tijdens een ceremonie in Devonport, Tasmanië, op de 5e jaarlijkse conferentie over energieontwikkeling.

Naast de levering van windenergie op zee, zullen de partijen in de overeenkomst ook samenwerken samenwerken om ervoor te zorgen dat het noorden van Tasmanië wordt uitgeroepen tot een Offshore Renewable Energy Zone door de Commonwealth regering.

De partijen komen ook overeen om de groei van lokale banen en economische ontwikkeling in Noord-Tasmanië te ondersteunen. Tasmanië, de efficiënte planning en levering van transmissie-infrastructuur en havenfaciliteiten, en samen te werken op het gebied van milieukwesties en raadpleging van de gemeenschap.

Vervolgstappen

Het MoU is de eerste stap om dit project samen met de lokale autoriteiten verder te ontwikkelen. In de volgende fase zal BOWE het haalbaarheidsvergunningsproces doorlopen zodra het gebied is verklaard, zoals uiteengezet in de Commonwealth Offshore Electricity Infrastructure Act. Dit proces is al begonnen in Gippsland, Victoria en binnenkort ook in de Hunter-regio in NSW. Bron: Nexsphere

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.