Partnercontent: Laatste ontwikkelingen windparken op zee

| 9 december 2019

BRon: Pexels via Pixabay

De prijs voor windenergie keldert gestaag. Als de ontwikkelingen van windparken in de Noordzee doorzetten, zullen de kosten voor windenergie langzaam maar zeker dalen tot een historisch lage prijs. De windparken zijn onderhevig aan verschillende innovaties en ook de toekomst heeft nog het een en ander in het verschiet.

Nieuwe hijstechniek
Het huren van een hijskraan om op volle zee op 150 meter hoogte zware windturbines te installeren draagt veel bij aan het kostenplaatje. Het Barneveldse bedrijf Lagerwey is achter de tekentafel geschoven om een compacte kraan te ontwerpen die aan de windturbine zelf gekoppeld kan worden. Dit zal het hijswerk een stuk vergemakkelijken. In de eerste instantie zal deze uitvinding specifiek voor windparken op het land gebruikt worden. Lagerwey ziet het echter ook wel zitten om zijn nieuwe techniek op zee in te zetten met behulp van hijsschepen.

Verbeterde software
Op dit moment concurreren windturbines met elkaar, doordat de ene turbine de andere enigszins uit de wind houdt. ECN heeft dit probleem verholpen door softwarematig onder andere de richting van de turbines aan te passen en ze op elkaar af te stemmen. Zo zouden de turbines elkaar minder in de weg moeten staan. Dit resulteert in twee procent meer stroomopbrengst en een levensuur die een a twee procent langer is.

Roll on-Roll off-schepen
Ook de logistieke kosten maakten het opzetten van windparken op zee een dure investering. Concordia besloot dit probleem aan te pakken door twee unieke transportschepen te ontwerpen. Dankzij de unieke bouw kunnen de torens, wieken en turbinehuizen direct vanaf de kade de schepen op worden gerold. Dit maakt het laadwerk efficiënter en goedkoper. Zo blijken de logistieke prijzen tot wel 20 procent lager te liggen dankzij deze techniek.

Lichte dynamo’s
De generator is verantwoordelijk voor een groot deel van het gewicht van de windturbine. Daarnaast moet deze hoog gemonteerd worden. Het plaatsen van de generator kan vergemakkelijkt worden door het gewicht te verlagen. Om dit mogelijk te maken, werkt de Universiteit Twente aan een alternatieve dynamo die zonder neodymiummagneten zijn werk doet en daarnaast 40 procent minder weegt. Doordat dit het gewicht van de windturbine aanzienlijk zou verlichten, zal het mogelijk zijn gebruik te maken van een lichtere fundering. Door deze ontwikkelingen zouden de installatiekosten flink slinken.

Groene stroom wordt goedkoper
Op dit moment is windenergie nog relatief duur. Dankzij alle ontwikkelingen zal deze duurzame vorm van stroom echter een stuk goedkoper worden en kunnen concurreren met niet-duurzame energiebronnen. Op deze manier zullen huiseigenaren een stuk minder hoeven te betalen, wanneer zij gebruik willen maken van de diensten van een energieleverancier die huizen van groene stroom voorziet.

Tags: ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.