Plan voor eerste commerciële offshore windpark in Groenland

| 9 januari 2023

© H2Carrier

Het Noorse bedrijf H2Carrier AS en de Groenlandse windontwikkelaar Anori A/S hebben onlangs een Letter of Intent (LOI) ondertekend met het oog op de ontwikkeling van het eerste commerciële windpark in Groenland. Dit windpark moet de productie en export van groene ammoniak ondersteunen.

Het windpark, met naar verwachting 1,5 GW vermogen, zal stroom leveren aan het drijvende productieschip voor waterstof en groene ammoniak van H2Carrier, de zogenaamde P2XFloater™. Groene ammoniak zal worden opgeslagen in tanks aan boord van het schip en vervolgens worden geëxporteerd naar kleinere schepen en vervoerd naar de internationale markt voor ammoniak.

P2XFloater™

Het innovatieve P2XFloater™ ontwerp vertegenwoordigt een kosten- en tijdsefficiënte en flexibele oplossing voor de productie van groene ammoniak op industriële schaal tegen een concurrerende prijs. Het vaartuig is door H2Carrier zelf ontworpen, in nauwe samenwerking met vooraanstaande ingenieursbureaus in Noorwegen. Voor zover H2Carrier weet, is de P2XFloater™ de eerste in zijn soort die wereldwijd in staat is waterstof en ammoniak op industriële schaal te produceren. De P2XFloater™ is gebaseerd op beproefde technologieën uit de drijvende productie van olie en gas (FPSO’s – floating production, storage and offloading) in combinatie met controlesystemen die duurzame energie, elektrolysers en het Haber-Bosch-proces voor de productie van ammoniak optimaliseren. H2Carrier zal een vloot van P2XFloaters™ bouwen, bezitten/leasen en exploiteren op PtX-projecten wereldwijd.

Momenteel wordt minder dan 1% van het wereldwijde ammoniakverbruik geproduceerd uit hernieuwbare energie, zo melden de partijen. CEO Mårten Lunde van H2Carrier stelt het volgende: “Al het industriële gebruik van ammoniak gaat momenteel gepaard met een aanzienlijke uitstoot van CO2. Door voort te bouwen op gevestigde en bewezen technologieën met een sterk veiligheidsverleden uit de olie- en gasindustrie hebben wij koolstofvrije oplossingen ontwikkeld voor ammoniak, een belangrijk ingrediënt in de landbouw en de levensmiddelenindustrie. Groenland bevindt zich in een unieke positie om internationaal een leidende rol te spelen bij de levering van groene ammoniak en lokaal zal een belangrijk industrieel project van deze omvang belangrijk zijn voor de Groenlandse samenleving in de vorm van werkgelegenheid en positieve economische gevolgen.”

Palle Christiansen, CEO van Anori: “Groenland is goed gepositioneerd om een dergelijk project te realiseren. We hebben de ruimte en een dergelijk project zal andere activiteiten of projecten niet in de weg staan. Groenland heeft aantrekkelijke windbronnen en ruime toegang tot schoon water. De klanten zijn internationaal gevestigd en Groenland zal profiteren van nieuwe werkgelegenheid en exportinkomsten. Dit is een win/win-project – van het klimaat tot de schatkist!”.
Bron: H2Carrier

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.