Prysmian neemt nieuwe kabelleger Leonardo da Vinci in gebruik

| 9 augustus 2021
Prysmian ontvangt nieuwe kabellegger Leonardo da Vinci

© Prysmian

Kabelsysteemspecialist Prysmian Group kondigde vandaag de oplevering van zijn nieuwe kabelleger Leonardo da Vinci aan. Het nieuwe schip moet de langetermijngroei van de Groep in de onderzeese kabelinstallatiesector ondersteunen. De eerste opdracht voor de Leonardo da Vinci is de installatie van de onderzeese Viking Link-kabelverbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Het schip is zojuist aangekomen bij Prysmian’s productiefaciliteit van onderzeese kabels in Arco Felice. Hier zal het de kabel  voor de eerste opdracht laden. Het gaat om de installatie van de onderzeese Viking Link-kabelverbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, ’s werelds langste elektriciteitsinterconnectie.

De Leonardo da Vinci is gebouwd door scheepsbouwer Vard Group. De kabellegger heeft een lengte van ongeveer 170 m en een breedte van ongeveer 34 m. Het schip kan installaties uitvoeren op dieptes van meer dan 3.000 meter en een maximumsnelheid bereiken van iets boven de 16 knopen. Twee carrousels van 7.000 en 10.000 ton geven het schip een hoge kabellastcapaciteit.

Met deze capaciteit, waardoor er minder transits nodig zijn, en de kortere benodigde transittijd, zal volgens Prysmian leiden tot een aanzienlijke project efficiëntie. Daarnaast wordt een algemene vermindering van de CO2-emissies en een vermindering van het brandstofverbruik bereikt met ongeveer 40% mogelijk in vergelijking met een traditioneel kabellegschip.

Overige features van de Leonardo da Vinci zijn: nieuwe generatie kabeltechnologie gepantserd met lichtere materialen; twee onafhankelijke leglijnen om de operationele flexibiliteit te verhogen en een bollard pull van meer dan 180 ton. Bovendien is het schip uitgerust met de DP3-positionerings- en zeevaardigheidsystemen. Alle kabelhandeling- en installatieapparatuur is ontworpen door Prysmian.

Duurzame prestaties

Leonardo da Vinci is ook een geavanceerd schip in termen van duurzame prestaties. Meer dan 80% van zijn verlichtingsarmaturen bestaat uit LED’s met een laag verbruik. Bovendien wordt het aangedreven door efficiënte, groene motoren, die de uitstoot van NOx met 85% verminderen en het schip in staat stellen aan de strengste internationale milieuvereisten te voldoen, zo meldt Prysmian.

Overige opdrachten dit jaar

Later in het jaar volgen opdrachten zoals de onderzeese stroominterconnectie tussen de Spaanse eilanden Lanzarote en Fuerteventura en het offshore windpark Saint Nazaire in Frankrijk.

De officiële lanceringsceremonie zal plaatsvinden tegen het tweede kwartaal van 2022. Bron: Prysmian

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.