Siemens Gamesa’s SG 14-236 DD voorgeselecteerd voor Vattenfall’s Norfolk offshore windprojecten

| 9 november 2021
Siemens en Vattenfall werken samen voor offshore windprojecten Norfolk met nieuwe Siemens offshore windturbine

Bron: Vattenfall

Turbinefabrikant Siemens Gamesa is door Vattenfall benoemd tot voorkeursleverancier voor de 3,6 GW Norfolk offshore windenergieprojecten in het Verenigd Koninkrijk. De overeenkomst omvat de levering van de nieuwe SG 14-236 DD offshore windturbines en een meerjarige serviceovereenkomst. 

De overeenkomst betreft Vattenfall’s Norfolk Vanguard en Norfolk Boreas projecten, gelegen tussen 47 en 72 km van de Engelse oostkust. Elk park heeft een capaciteit van 1,8 GW. De overeenkomst tussen Siemens Gamesa en Vattenfall is nog afhankelijk van de toekenning van de Round 4 Contract for Difference veilingen door de Britste regering in 2022 en de daarop volgende definitieve investeringsbeslissing door Vattenfall. 

“De Norfolk-projecten van Vattenfall zullen na voltooiing een van de grootste offshore windzones ter wereld vormen en genoeg duurzame elektriciteit opwekken om het equivalent van 4 miljoen huizen van stroom te voorzien. We zijn erg blij dat we Siemens Gamesa kunnen aankondigen als de genomineerde voorkeursleverancier voor Norfolk Vanguard en Norfolk Boreas, ” zegt Catrin Jung, hoofd van de Business Unit Offshore bij Vattenfall. 

Marc Becker, CEO van Siemens Gamesa Offshore Business Unit zegt: “De ontwikkeling van een nog grotere rotor voor ons vlaggenschip offshore windturbine is een voorbeeld van hoe we altijd op zoek zijn naar innovatie en verbetering. We kunnen de bladlengte vergroten en de oplossing integreren in ons bestaande ontwerp.’’

SG 14-236 DD offshore windturbine

De nieuwste Siemens Gamesa windturbine heeft een rotordiameter van 236 meter, die gebruik maakt van Siemens Gamesa IntegralBlades, met een slagoppervlak van 43.500 m2. Hierdoor kan de SG 14-236 DD een toename van meer dan 30% in jaarlijkse energieproductie leveren in vergelijking met de SG 11.0-200 DD offshore windturbine, aldus Siemens Gamesa. Daarnaast kan de turbine een vermogen van 15 MW bereiken, bij gebruik van de Power Boost functie. De nieuwe turbine is gebaseerd op solide offshore direct drive technologie, hierdoor blijft de turbine verder ongewijzigd ten opzichte van de offshore windturbine SG 14-222 DD. De gepatenteerde Siemens Gamesa RecyclableBlades zullen beschikbaar zijn als opties voor klanten die de SG 14-236 machine kiezen.

Het prototype van de SG 14-222 DD machine is reeds geïnstalleerd in het Deense nationale test centrum in Østerild, Denemarken. De definitieve inbedrijfstelling van de SG 14-222 DD wordt verwacht voor het einde van 2021. Deze mijlpaal zal de installatie van de SG 14-236 DD prototype in 2022 aanzienlijk bespoedigen.  SIemens Gamesa verwacht dat het prototype van de SG 14-236 DD in 2022 wordt geïnstalleerd en in 2024 commercieel beschikbaar zal zijn. Bron: Siemens Gamesa

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windturbines

Reacties zijn gesloten.