Unieke zeilrace door Windpark Fryslân

| 9 oktober 2023

Afgelopen zaterdag was Windpark Fryslân ten zuiden van de Afsluitdijk, in het Friese deel van het IJsselmeer, het decor van een unieke zeilrace plaats. 125 scherpe zeiljachten en 20 Lemster aken met in totaal 750 bemanningsleden streden om de Windmill Cup 2023.

De race over 22 zeemijlen vanuit Hindeloopen voerde enkele keren dwars door Windpark Fryslân, het grootste windpark ter wereld in een binnenwater. De deelnemers hadden niet alleen te maken met windkracht 5 vanuit het zuidwesten, maar ook met de onverwachte luchtwervelingen, die de rotoren van de 89 turbines veroorzaakten. Dat maakte van de race tussen de turbines op het IJsselmeer een waar spektakel.

De organisatie van dit unieke evenement is in handen van het comité van de vroegere Nacht- en Ontijrace. Harry Amsterdam (Panschipper 2023) en Peter Aukema gaven daarmee gevolg aan een uitnodiging van Windpark Fryslân, dat nog voor de bouw ervan beloofde dat dit deel van het IJsselmeer na realisatie van het windpark weer zou worden opgesteld voor de toeristische en recreatieve vaart.

Het motto van de Windmill Cup event was dan ook: ‘Windenergie, we kunnen er niet omheen, maar we kunnen er wel doorheen.’ De organisatie van de race om de Windmill Cup was in handen van het comité de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Gerard Vesseur, lid van de raad van bestuur van Windpark Fryslân, was na afloop zeer tevreden over het zeilevent. ‘We zijn er ons van bewust dat we als windpark het IJsselmeer moeten delen met veel andere gebruikers. Dat proberen we zo goed mogelijk te doen. De inschatting dat varen door het windpark in combinatie met het gezellige karakter van de Nacht en Ontij Race veel watersporters zou kunnen aanspreken, bleek juist.‘

 

Bron: Windpark Fryslân

 

Tags: , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.