Van Oord haalt 2 grote offshore wind transport en installatiecontracten binnen

| 9 november 2023

Van Oord heeft opdrachten binnengehaald voor twee nieuwe offshore windprojecten met een gezamenlijke waarde van meer dan 500 miljoen euro. Het betreft contracten voor het Baltic Power project in het Poolse gedeelte van de Oostzee en Greater Changhua 2b en 4 in Taiwan.

Hefschip Svanen

Offshore windpark Baltic Power wordt ontwikkeld door een joint venture tussen ORLEN (Polen) en Northland Power (Canada). Het is gelegen in de Poolse exclusieve economische zone van de Oostzee, op circa 23 kilometer uit de kust. Het windpark krijgt 76 windturbines met een totaal vermogen van 1,14 GW, die straks naar verwachting duurzame energie gaan leveren aan ruim 1,5 miljoen Poolse huishoudens. Baltic Power is het eerste offshore windpark dat in Polen wordt aangelegd en vormt een belangrijke stap in de energietransitie in het land.

Van Oord gaat hiervoor 78 fundaties transporteren en installeren, waarvan 76 voor de windturbines (elk bestaande uit een monopile en een transitiestuk) en nog 2 extra fundaties voor offshore substations. Voor de installatie van de monopile-fundaties zet Van Oord het hefschip Svanen in. De Svanen is speciaal afgestemd op de omstandigheden in de Oostzee, inclusief de lastige bodemgesteldheid, en heeft inmiddels een indrukwekkend trackrecord als het gaat om projecten in dit gebied, zoals Baltic 2, Arkona, het Deense Kriegers Flak en Baltic Eagle.

De 76 transitiestukken worden geïnstalleerd door een extern ingehuurd installatieschip met DP-systeem (dynamic positioning). Het transport en de installatie van de fundaties gaat in 2024 van start en moet in de zomer van 2025 gereed zijn.

Greater Changhua 2b en 4

Net als de Oostzee heeft Taiwan ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van offshore windenergie, vanwege de weersomstandigheden en geografische ligging. Van Oord heeft onlangs het contract getekend voor Greater Changhua 2b en 4. Beide windparken worden gebouwd door Ørsted op 50 kilometer uit de westkust van Taiwan. Met een totaal vermogen van 920 MW gaan de windparken duurzame energie leveren aan ongeveer 1 miljoen Taiwanese huishoudens. Van Oord wordt verantwoordelijk voor het transport en de installatie van 3 exportkabels met een totale lengte van zo’n 175 kilometer. Hiervoor zet Van Oord zijn speciale kabellegger Nexus in. Vervolgens zal Van Oords eigen trencher Dig-It de kabels op de gewenste diepte begraven. Voor het uitgraven van de kabeltrekputten op de vereiste diepte gaat Van Oord zijn LNG-aangedreven sleephopperzuiger Vox Apolonia inzetten. De werkzaamheden gaan in 2024 van start en moeten in 2025 gereed zijn.

Kabellegschip Nexus

De Greater Changhua-windparken zijn bekend terrein voor Van Oord: eerder dit jaar heeft Van Oord de kabelinstallatiewerkzaamheden bij Greater Changhua 1 en 2a afgerond. Van Oord was daarbij verantwoordelijk voor het transport, de installatie en het ingraven van de verbindings- en exportkabels. Bron afbeeldingen: Van Oord

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.