Van Oord wint fundatie T&I contract voor windpark in de Oostzee

| 9 september 2022
Van Oord wint fundatie T&I contract voor windpark in de Oostzee

Van Oord’s installatieschip Svanen. Bron: Baltic Power

Baltic Power heeft verschillende reserveringscontracten getekend voor de fabricage, levering en installatie van de offshore onderstations en fundaties voor het offshore windpark project Baltic Power in de Oostzee. De Nederlandse aannemer Van Oord kreeg het contract voor het transport en de installatie van de fundaties.

Het offshore windpark Baltic Power zal ongeveer 23 km uit de kust worden gebouwd, in de buurt van Łeba en Choczewo. Het windpark, dat meer dan 70 turbines met een minimumcapaciteit van 14 MW zal omvatten, wordt ontwikkeld door Baltic Power, het joint-ventureproject van de ORLEN Group en Northland Power. Nu Baltic Power de cruciale fase van de voorbereidingen ingaat, ondertekenen zij contracten voor de belangrijkste onderdelen van de infrastructuur van het park die nodig zijn voor de uitvoering van het project.

Fundaties

De windturbinefundaties zullen bestaan uit monopiles, met een gewicht tot 2,4 duizend ton en een hoogte van 120 m, die door gespecialiseerde schepen tot een diepte van 50 m in de zeebodem zullen worden geheid. De monopiles zullen worden geleverd door Steelwind Nordenham. Het Belgische fabricagebedrijf Smulders zal verantwoordelijk zijn voor de levering van de Transition Pieces, die de fundaties met de windturbines verbinden. Deze gespecialiseerde staalconstructies zullen gedeeltelijk in de in Polen gevestigde fabrieken worden vervaardigd.

Baltic Power heeft het offshore transport en de installatie van de fundatiecomponenten toevertrouwd aan Van Oord. Van Oord beschikt over een vloot van meer dan 60 schepen, waaronder schepen die speciaal zijn gebouwd voor werkzaamheden in de Baltische Zee.

Onderstations

Het offshore windpark van Baltic Power zal twee onderstations hebben. Een consortium van Bladt Industries en Semco Maritime zal verantwoordelijk zijn voor de engineering, aankoop, fabricage en installatie van de offshore onderstations.

Tegen het einde van dit jaar zal Baltic Power contracten afsluiten voor alle belangrijke elementen van de infrastructuur en diensten van het park die nodig zijn om tijdig te kunnen beginnen met de bouw, die gepland is voor 2024. Wanneer het offshore windpark van Baltic Power in 2026 klaar is, zal deze voldoende stroom opwekken om het equivalent van meer dan 1,5 miljoen gezinnen van schone energie te kunnen voorzien. Bron: Baltic Power

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.