Vanaf 7 maart weer SDE+ voor productie duurzame energie

| 9 februari 2017

Op 7 maart start de eerste ronde van de SDE+ 2017. In totaal wordt er in deze ronde 6 miljard euro verdeeld. Indieners hebben nu nog een maand om een volledige en correcte aanvraag op te stellen en in te dienen.

 

Ondanks dat de contouren van de SDE+ regeling 2017 bekend waren, bleef de openstelling lange tijd onzeker. Nu is formeel bevestigd dat de voorjaarsronde open is van 7 maart tot en met 30 maart 2017 met een budget van 6 miljard euro. Belangrijke wijziging in 2017 is dat het maximum basisbedrag van € 0,150/kWh is verlaagd naar € 0,130/kWh. De bekendmaking van de definitieve data en het totaalbudget van de SDE+ ronde najaar 2017 wordt vóór 1 juni 2017 verwacht.

 

Beide rondes bestaan, in tegenstelling tot afgelopen jaar, uit drie in plaats van vier fasen. Concreet betekent dit voor 2017 meer druk op kosteneffectiviteit. Om projectontwikkelaars daarnaast meer mogelijkheden en flexibiliteit te bieden bij het indienen van concurrerende biedingen (onder de maximale basisbedragen) blijft de verfijning van de vrije categorie tot eenheden van 0,001 euro per kilowattuur (kWh) gehandhaafd. De systematiek van de SDE+, met technologieneutraliteit en concurrentie om subsidie als belangrijkste pijlers, blijft ook in 2017 gehandhaafd.

Vanaf 7 maart kan voor alle SDE+ categorieën subsidie worden aangevraagd. Denk hierbij aan zonnepanelen, houtkachels, windmolens, bioWKK’s en dit jaar voor de laatste keer meestook van biomassa in kolencentrales. De subsidie compenseert het verschil in de kostprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. In veel gevallen loopt het subsidiebedrag op naarmate in een latere fase wordt ingediend. Hiermee lijkt het interessant om te kiezen voor de hogere fase. Vóór u daartoe besluit is het goed om te weten dat in veel gevallen het moment van indienen niet alleen de hoogte van de subsidie, maar ook de slaagkans beïnvloedt.

Met de budgetovertekening uit 2016 lijkt het dan ook zeer waarschijnlijk dat ook dit jaar het budget vroegtijdig uitgeput zal raken. De crux van een succesvolle SDE+-aanvraag is dus om op basis van gedegen kennis en ervaring zorgvuldig uw juiste aanvraagstrategie te bepalen. Helemaal nu een verdere verfijning van de vrije categorie zorgt voor nog meer concurrentie tussen aanvragers. Een ervaren SDE+ specialist is in deze dynamiek dan ook geen overbodige luxe.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.