Vestas weer winstgevend en boekt record in orderontvangst in 2023

| 9 februari 2024

©Vestas

Vestas maakte deze week zijn jaarcijfers voor 2023 bekend. De Deense windturbinefabrikant kon melden dat het weer winstgevend is en een record orderontvangst heeft geboekt. Wel waarschuwt het bedrijf dat verschillende marktontwikkelingen voor onzekerheid kunnen zorgen in 2024.

Vestas keerde in 2023 terug naar winstgevendheid. Vestas realiseerde dat jaar een omzet van EUR 15.382 m (outlook: EUR 14,5-15,5 bn). De omzetstijging was volgens het bedrijf te danken aan hogere prijzen en aanhoudende groei in Service.

Het bedrijf bereikte bovenkant guidance EBIT-marge voor bijzondere posten van 1,5 procent (outlook: 0-2 procent). Dit stelt Vestas in staat om voor het eerst in vier jaar een werknemersbonus uit te betalen.

De totale investeringen bedroegen EUR 823m (outlook: ca. EUR 0,8bn). De waarde van de gecombineerde orderportefeuille van Power Solutions en Service steeg tot 60,1 miljard euro.

Vestas bereikte een record orderontvangst van 18,4 GW, mede dankzij een record vierde kwartaal. De orderontvangst werd gestimuleerd door sterke groei in zowel Offshore als Onshore, met name in de VS.

Financiële vooruitzichten voor 2024

Vestas geeft in zijn persbericht aan vast te blijven houden aan een sterke commerciële discipline en een ‘waarde boven volume’-houding om de ambities voor de lange termijn te bereiken.

Henrik Andersen, Group President & CEO zei: “De prestaties van Vestas zijn in heel 2023 verbeterd, en we zijn blij dat Vestas weer winstgevend is geworden en de bovenkant van onze guidance heeft gehaald.  We bleven vooruitgang boeken met onze strategische prioriteiten en versterkten onze commerciële en operationele discipline, wat ons samen met de groei van onze serviceactiviteiten hielp om een omzet van EUR 15,4 miljard te realiseren. Onze prestaties in 2023 werden geholpen door het verbeterende bedrijfsklimaat, maar de aanhoudende geopolitieke volatiliteit en de trage vergunningverlening en onvoldoende uitbouw van het elektriciteitsnet in de verschillende markten zullen naar verwachting voor onzekerheid zorgen in 2024.” (vertaling)

De omzet zal naar verwachting schommelen tussen 16 miljard en 18 miljard euro, inclusief omzet uit Service. Vestas verwacht een EBIT-marge vóór bijzondere posten van 4-6 procent en de totale investeringen1 zullen in 2024 naar verwachting ongeveer EUR 1,2 miljard bedragen.

Het Service segment zal in 2024 naar verwachting een EBIT vóór bijzondere posten genereren tussen de 800m en 880 miljoen euro.

De Raad van Bestuur van Vestas Wind Systems A/S stelt aan de Algemene Vergadering voor om in 2024 geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Lees hier het hele jaarverslag.

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.