Vestas zet met beperkte turbinehoogte in

| 9 juli 2010
bron: Energia

Windturbinefabrikant Vestas brengt het windmolentype V52 op de markt, die met exact 40 meter hoogte relatief beperkt van omvang is. De turbinebouwer stelt dat dit model speciaal met het oog op de Nederlandse markt, in het bijzonder de provincies Groningen en Friesland, beschikbaar komt.

Omdat deze regio’s de allergrootste molentypes niet of zeer lastig toelaten, zou de nieuwe 40-meter hoge 850 kW-molen een uitkomst zijn. De 40 meter hoge V52. (Bron: Vestas) De capaciteit van windturbines heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen en daarmee hun omvang ook.

“Door de lokale regelgeving zijn de modernste windturbines echter te groot geworden voor diverse locaties”, schetst Vestas. De 40-meter modellen zouden de tijd die vaak nodig is voor planning en vergunningen aanzienlijk terug kunnen brengen. “Met name in Friesland en Groningen hebben de lokale overheden de beperking ingevoerd dat alleen ‘solitaire’ windturbines de rotor-as op een hoogte van maximaal 40 meter mogen hebben.

Deze regeling stamt nog uit de tijd dat overheden liever meerdere kleine windturbines in hun regio lieten plaatsen dan enkele grote”, aldus Vestas. Maar nu zetten overheden, ook Den Haag, toch juist veel meer in op clustering: grote molens dicht bij elkaar? Vestas-woordvoerder Wendy Ketels beaamt dat, maar zegt dat de vraag naar het relatief lage turbinetype desalniettemin groot is. Ook is soms vervanging van losstaande molens aan de orde, of een particulier initiatief voor de plaatsing van één windmolen.

Ketels zegt dat de molen per direct leverbaar is. Hoeveel exemplaren verwacht de Deense turbinebouwer te kunnen leveren? Enkele tientallen zou volgens Ketels “een mooi begin” zijn, maar ze onthoudt zich van verdere schattingen. Ondanks het feit dat Vestas zegt dat de molen speciaal voor Nederland op de markt komt, zal hij wel internationaal worden aangeboden.

Category: Bedrijven, Leveranciers, Windenergie

Reacties zijn gesloten.