Wereldprimeur: 1e windpark Frankrijk onzichtbaar voor radar

| 9 september 2014

In Frankrijk komen windturbines en rotorbladen te staan welke gebruik maken van de militaire stealth-technologie. Dit betekent het eerste windpark ter wereld wat onzichtbaar is voor radarsystemen. Op aandringen van de Franse energie maatschappij EDF Energies Nouvelles en  Vestas (windturbine-fabrikant uit Denemarken) is dit tot stand gekomen en wordt de toepassing van de stealth-technologie een wereldprimeur genoemd.

De vorm van de windturbine en de rotorbladen in combinatie met een behandeling met een speciale coating zijn wat aangepast zodat deze praktisch geen radarsignalen reflecteren. Dit heeft Vestas samen met  het Britse technologiebedrijf QinetiQ.  De techniek is eerder succesvol getest in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Vestas zegt nog enkele jaren nodig te hebben voor verdere verfijning van de techniek en wil de turbines dan op de markt brengen. Volgens schattingen zou de stealth-technologie 20 gigawatt aan geïnstalleerd windvermogen kunnen vrijgeven dat vanwege radarproblemen is uitgesteld of opgegeven.

EDF Energies Nouvelles begint komend voorjaar met de bouw van de windmolens met stealth-turbines. Het park met een geïnstalleerd vermogen van 96 megawatt, het grootste park van Frankrijk, komt in de loop van 2015 online.

radar

Lees persbericht.

Bron: EDF Energies Nouvelles

Tags: , , , , , , ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Rotorblad, Wereldwijd, Wereldwijd Windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.