Winnaars Maritime Awards Gala 2022

| 9 november 2022

Op maandagavond vond het Maritime Awards Gala plaats in Rotterdam. Tijdens dit gala worden vijf prestigieuze prijzen uitgereikt aan spelers uit de Nederlandse maritieme sector waarbij haalbaarheid, aantoonbare innovatie en duurzaamheid de belangrijkste criteria vormden.

Kommer Damen ontvangt Lifetime Achievement Award

Kommer Damen ontving die avond de Lifetime Achievement Award. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn prestaties, werkwijzen en bijdrage aan de Nederlandse maritieme sector. Damen (78) is Voorzitter van de Supervisory Board van Damen Shipyards Group en nog steeds internationaal actief in het bedrijf dat hij in 1969 overnam van zijn vader en oom. Volgens de organisatie heeft Kommer Damen deze erkenning onder meer te danken aan zijn visie op scheepsbouw en zakendoen, die aan de basis stond van de groei die Damen Shipyards doormaakte van één werf in 1969 tot ongeveer 70 bedrijven vandaag de dag. Ook zijn betrokkenheid bij zijn medewerkers, zijn rol in het Nederlandse maritieme bedrijfsleven en zijn inzet voor kunst en cultuur worden geroemd.

KVNR Shipping Award

Winnaar: Van Oord met de zusterschepen VOX Ariane, VOX Apolonia en VOX Alexia. “Met het in de vaart brengen van drie state-of-the-art sleephopperzuigers, laat Van Oord zien wat verduurzaming en efficiëntie gaan betekenen voor grote zeegaande schepen en welke mindset dat vraagt van de bouwer”, aldus de jury. “De drie zusterschepen (die onder Nederlandse vlag gaan varen) zetten de toon voor de nationale scheepsbouw, niet in de laatste plaats vanwege de efficiënte benutting van restkoude en -warmte voor de klimaatbeheersing aan boord. Triple innovation.”

Maritime Innovation Award

Winnaar: Corrosion met de UV-C Cooler. De jury: “Het gebruik van ultraviolet licht om vervuiling en zeepokken-aangroei in koelwatersystemen te verwijderen, mag met recht een maritieme innovatie worden genoemd. Het lost niet alleen een hoofdpijndossier op veel schepen op, maar doet dat ook nog eens zonder ecologische belasting van het milieu. Daarmee wordt het mondiale probleem van koelwaterrestricties voorkomen, is er minder onderhoud nodig en gebruiken schepen minder energie.”

Maritime Designer Award

Winnaar: Kirsten Odendaal met toepassing van computer science technieken. Het gebruiken van big data over bestaande schepen bij het ontwerpen van nieuwe schepen om hun energiegebruik en uitstoot te verminderen, levert volgens de jury een opvallende verschuiving op van de ontwerpfocus: van proefvaart naar daadwerkelijk gebruik. Kirsten Odendaal monitorde en analyseerde de prestaties van bestaande schepen door middel van computer science technology. Zijn methode leidt snel tot verbeteringen in het ontwerpproces van nieuwe schepen. “Dit mag met recht een quick win genoemd worden”, aldus de jury.

KNVTS Schip van het Jaar

Winnaar: superjacht Viva door Feadship/Royal van Lent. Volgens de jury is de Viva een schip dat van A tot Z uitblinkt in perfectie. “Opvallend zijn de consistente materiaalkeuzes, het uitgekiende ruimtegebruik en de complexe constructies in staal, aluminium en glas. De gebogen ramen die doorlopen over de gehele lengte van de opbouw zijn een technisch hoogstandje. Onder de motorkap worden de unieke prestatie en samenwerking van ontwerpers, engineers, bouwers en management onderstreept met een efficiënt, trillingvrij en geluidloos hybride voortstuwingssysteem.”

Maritime Royal Netherlands Navy Van Hengel-Spengler Award

De winnaar van deze award is Saskia Alberts met Unmanned Dipping Sonar Boat. “Een relevante en unieke bijdrage aan de operationele inzet van onze Koninklijke Marine.” Zo kenmerkt de jury Saskia Alberts’ onderzoek naar het gebruik van een onbemande eenheid bij onderzeebootbestrijding, waarbij onder andere zaken als uitgestraald geluid, stabiliteit, voortzettingsvermogen, onderhoud en launch and recovery mogelijkheden zijn meegenomen. De jury was onder de indruk van het feit dat Alberts, binnen de beperkingen van deze operationele inzet, geheel nieuwe mogelijkheden heeft gevonden om onderzeebootbestrijding verder te optimaliseren.

Maritime Awards Gala

Het Maritime Awards Gala is hét evenement waar de innovatieve topprestaties uit de sector gepresenteerd worden aan de captains of industry.Het Maritime Awards Gala wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsors Praxis Automation Technology BV, Anker Crew Insurance, Damen Shipyards Group en NNPC. Bron: Maritime Awards Gala

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.