België verlaagt vergoeding offshore windstroomcertificaties

| 10 november 2017

De Belgische overheid heeft in overleg met de ontwikkelaars van drie geplande offshore windparken overeenstemming bereikt om de windstroomcertificaties met 79 Euro/MWh te vergoeden. Het gaat om het windpark Northwester 2 (224 MW) van ontwikkelaar Parkwind en de windparken Mermaid (300 MW) en Seastar (252 MW) beiden van ontwikkelaar Otary.

De certificaties worden voor een periode van 16 jaar verstrekt. Parkwind is 2012 opgericht door de Supermarktketen Colruyt en PMV, de Participatiemaatschappij van Vlaanderen. Otary is een samenwerking van 8 Belgische bedrijven waaronder Deme (Maritieme Engineering) en energiebedrijf Elicio. T.o.v. eerdere offshore windparken is de vergoeding duidelijk lager.

In 2016 ontvingen de windparken Norther en Rentel respective 124 en 129 Euro/MWh. De vergoeding van de eerste Belgische offshore windparken was nog hoger met 138 Euro/MWh. De nu afgesproken vergoeding is in overeenstemming met een recente rapport van de CREG (Commissie Regulering Elektriciteit en Gas). Daarin argumenteert de CREG dat de tot nu toe toegekende vergoedingen in de actuele situatie te hoog zijn en gezien de gerealiseerde kostendalingen bij offshore windparken tussen 62 en 80 Euro/MWh zouden moeten zijn. Verwacht wordt dat de drie genoemde windparken in de loop van 2018 het financial close bereiken en in 2020 operationeel zijn.

Bron: www.windpoweroffshore.com (news van 30/10/2017) en www.creg.be

auteur: Lothar Ilzhöfer

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.