Bouw Windpark Zeewolde binnenkort van start

| 10 oktober 2019

Opstelling van de toekomstige windturbines op basis van het ontwerp Inpassingsplan. Bron: Windparkzeewolde

Windpark Zeewolde begint donderdag 17 oktober met de bouw van het grootste windpark op land in Nederland. Gedeputeerde Energietransitie van de provincie Flevoland, de heer Fackeldey en Wethouder Duurzaamheid van de gemeente Zeewolde, de heer Suithoff zullen als eersten de spade in de grond steken en daarmee de bouw van Windpark Zeewolde symbolisch starten.

“We starten op dit moment met de werkzaamheden aan het transformatorstation en de infrastructuur. Begin volgend jaar wordt de eerste turbine neergezet. Wij verwachten eind 2021 alle 91 turbines in het gebied tussen Zeewolde en Almere geplaatst te hebben. Daarmee zijn we het grootste windpark van Nederland op land”, vertelt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde BV. Een uniek project, volgens Sieburgh Sjoerdsma omdat het windpark – op 8 turbines van Raedthuys en Eneco na – wordt ontwikkeld en geëxploiteerd door de lokale bevolking. “In het projectgebied is 90% van de ongeveer 200 a 250 boeren, bewoners en turbine-eigenaren lid geworden. Zij investeren in het windpark en profiteren straks ook van de opbrengst. We spreken daarom van een gebiedscollectief waar de lusten en lasten eerlijk zijn verdeeld. Ook belangrijk is dat de inwoners van de omliggende dorpen van het park mee kunnen doen met de investering in windenergie. Daarom verstrekt WPZ B.V. rond het einde van de bouw (eind 2021) obligatieleningen aan de inwoners van Zeewolde en Almere.”

In juni dit jaar werd de eerste turbine afgebroken. Met de vervanging van de oude turbines door grotere, meer efficiënte turbines gaat het windpark bijna drie keer zo veel duurzame stroom opleveren. In totaal wordt er o.a. ongeveer 44 km parkwegen aangelegd, 90 km kabels en 2000 heipalen voor de 91 moderne turbines die de huidige 220 turbines zullen vervangen.

Inwoners van de omliggende dorpen van Windpark Zeewolde krijgen de mogelijkheid te investeren in het windpark. Windpark Zeewolde B.V. gaat rond het einde van de bouw (eind 2021) 12 miljoen euro aan obligatieleningen uitgeven.

 

Tags: , ,

Category: Onshore windparken, Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.