Bouwactiviteiten Windpark Oosterhorn gestart

| 10 april 2020

© Groningen Seaports

In Delfzijl zijn onlangs de eerste bouwactiviteiten in Windpark Oosterhorn gestart. Het windpark met 18 Vestas windturbines zal naar verwachting eind 2021 gereed zijn.

De 18 windturbines met elk een vermogen van 4,3 MW worden gebouwd op het industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl. Initiatiefnemers van het windpark zijn Eneco en YARD ENERGY, in het samenwerkingsverband Millenergy VOF.

Het windpark bestaat uit een noordelijk en zuidelijk gedeelte. Eneco is verantwoordelijk voor het noordelijke gedeelte en YARD ENERGY voor het zuidelijke gedeelte. YARD ENERGY heeft de exploitatie van haar deel van het windpark overgedragen aan Eurus Energy.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Van Hattum en Blankevoort. De fundaties voor de windturbines komen op heipalen te staan. De aannemer heeft inmiddels de heipalen voor de eerste windturbine al aangebracht en is nu bezig op de site van de volgende turbine. Het gaat om 74 stuks in totaal. Hiervoor heeft de aannemer per turbine ongeveer twee weken voor nodig. Ook de funderingen van de kraanopstelplaatsen komen op heipalen.

Naar verwachting wordt in augustus met de bouw van de turbines gestart. De eerste torendelen zijn al in de Eemshaven aangekomen en liggen in opslag bij Buss Terminal Eemshaven. Het windpark wordt uiteindelijk aangesloten op het schakelstation Weiwerd van TenneT waarvandaan de stroom het net op gaat naar zowel huishoudens als de bedrijven op het industriegebied in Delfzijl.

Onderdeel doelstelling provincie Groningen
De provincie Groningen heeft de doelstelling om in 2020 minimaal 855,5 MW aan windenergie in de regio te hebben gerealiseerd. In het provinciaal beleid  ‘Omgevingsvisie Provincie Groningen 2016-2020″ zijn hiervoor drie grootschalige concentratiegebieden geïdentificeerd: Eemshaven, Delfzijl en nabij de N33. Windpark Oosterhorn maakt onderdeel uit van het concentratiegebied Delfzijl. Hier bevinden zich ook al de bestaande windparken Delfzijl Zuid en Delfzijl Noord.

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.