Details Hollandse Kust (west) tenders bekend

| 10 maart 2022

Details Hollandse Kust (west) tenders bekendGisteren heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ministeriële besluiten voor de locaties VI en VII van de Windparkzone Hollandse Kust (west) (HKW) gepubliceerd in de Staatscourant. De aanbestedingen voor beide locaties gaan open op 14 april 2022 en sluiten op 12 mei 2022.

De windparkzone HKW ligt ongeveer 53 kilometer uit de westkust van Nederland. Binnen de zone zijn twee kavels aangewezen: HKW VI en VII. De totale oppervlakte van de windparklocaties bedraagt ongeveer 176 km2. De HKW windparkzone zal een totaal vermogen hebben van 1.400 MW. TenneT, de transmissienetbeheerder, is van plan in het gebied twee offshore platforms met twee netaansluitingen te bouwen.

In oktober 2021 is een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over het voornemen om de aanbestedingen voor de locaties VI en VII van Windpark Hollandse Kust (west) open te stellen. In deze brief is de keuze voor twee vergelijkende beoordelingen aangekondigd.

Twee nieuwe kenmerken

De bouw van de nieuwe windparken zal opnieuw zonder subsidie plaatsvinden. Nieuw is dat ontwikkelaars financiële biedingen kunnen doen. Ook nieuw is een extra beoordelingscriterium bij elk van de 2 tenders. Voor de vergunning van kavel VI is dit de bijdrage aan vernieuwingen op het gebied van ecologie. Voor kavel VII is dit vernieuwing van systeemintegratie.

Aanbestedingen opent in april

De inschrijvingen voor beide percelen gaan open op 14 april 2022 en sluiten om 17.00 uur (CEST) op 12 mei 2022. Na sluiting van de inschrijvingen worden de aanvragen binnen 13 weken beoordeeld. Dit kan één keer met 13 weken worden verlengd. De winnaars zullen naar verwachting in oktober 2022 bekend worden gemaakt. De nieuwe windparken zullen in 2025-2026 windenergie gaan leveren. Bron: RVO

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.