Drijvend windpark Hywind Tampen krijgt goedkeuring

| 10 april 2020

© Equinor

Het Noorse ministerie van Olie en Energie heeft haar goedkeuring gegeven voor de komst van het drijvende windpark Hywind Tampen. Het gaat hier om een uniek project waarbij het windpark de 5 omliggende Snorre en Gullfaks olie en gas platforms gaat voorzien van stroom.

Het concept van het drijvende windpark, waarbij de turbines op drijvende fundamenten van het Spar Buoy type (reusachtige drijvende cylinder) komen te staan is ontwikkeld door Equinor. In totaal komen er 11 windturbines met een vermogen van 8 MW. Deze komen ten midden van de 5 platforms Snorre A en B en Gullfaks A, B en C te liggen, op zo’n 140 kilometers uit de kust van Noorwegen in waterdieptes van 260 tot 300 meter.

Door de koppeling met het windpark zijn er minder gasturbines nodig op de twee platforms. Het windpark moet in ongeveer 35% van de stroomvraag van de 5 platforms gaan voorzien. Dit moet jaarlijks voor een CO2 reductie van 200.000 ton zorgen.

Equinor verwacht het windpark eind 2022 operationeel te krijgen. Het zal het windpark vanuit haar kantoren in Bergen bedienen.

Initiatiefnemers
Equinor en de Snorre en Gullfaks partners namen in oktober 2019 de investeringsbeslissing voor het project. Voor de Gullfaks licentie zijn de partners Equinor (51%), Petoro AS (30%) en OMV (Norge) AS (19%). Voor de Snorre licentie: Equinor Energy AS (33.3%), Petoro AS (30%), Idemitsu Petroleum Norge AS ( 9.6%), Wintershall DEA Norge AS (8.6%) en Vår Energi AS (18.6%).

Met het project gaat een investering van ongeveer 5 miljard Noorse Kronen gepaard. De Noorse overheid investeert tot 3,3 miljard Noorse Kronen. Het NOx fonds (opgericht om de uitstoot van stikstofoxide te verminderen) draagt tot 566 miljoen Noorse Kronen bij.

Tags: , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.