DTEK rondt bouw eerste fase windpark Tyligulska in Oekraïne af

| 10 maart 2023
Ondanks het grote oorlogsconflict dat zich op dit moment afspeelt in Oekraïne, heeft DTEK Groep, de grootste particuliere investeerder in de Oekraïense energiesector, de bouw van de eerste fase van het Tyligulska windpark voltooid.

De eerste fase van het Tyligulska windenergieproject omvat een capaciteit van 114 MW. In het voorjaar van 2023 zullen 19 windturbines elektriciteit gaan opwekken om de energiebalans van Oekraïne te ondersteunen.

Het totale project in de regio Mykolaiv in het zuiden van Oekraïne omvat 500 MW capaciteit. De plannen voor het project werden in 2022 bekend gemaakt. Door de omstandigheden in het land is het project vertraagd maar nu is alsnog een eerste deel gerealiseerd.

Maxim Timchenko, CEO van DTEK: “Ondanks alle uitdagingen van dit oorlogsjaar heeft DTEK een extra 114 MW aan groene stroomproductie voor Oekraïne gebouwd. Het is een moeilijke taak geweest, maar dankzij de grote professionaliteit en moed van de werknemers van het bedrijf zal het nieuwe windpark met 19 turbines dit voorjaar in bedrijf worden genomen. Oekraïne creëert en Rusland vernietigt. Dat is het fundamentele verschil in ons wereldbeeld. DTEK bouwt nieuwe energiefaciliteiten omdat we geloven in de overwinning van Oekraïne. En we sturen een signaal naar internationale partners dat het mogelijk is om vandaag in Oekraïne te investeren zonder het einde van de oorlog af te wachten.”

De CEO van DTEK sprak zijn dank uit aan alle energieprofessionals die zich hebben ingezet om de bouw van het windpark Tyligulska voort te zetten, evenals aan alle partners voor hun steun en hulp in deze moeilijke tijd.

Volledige project realiseren

Oekraïne heeft in het “30 to 2030”-initiatief de ambitie vastgelegd om 30 GW aan geïnstalleerde hernieuwbare energiecapaciteit tegen 2030 te realiseren. De huidige geïnstalleerde hernieuwbare energiecapaciteit van Oekraïne, inclusief de tijdelijk bezette faciliteiten in het zuiden van het land, bedraagt ongeveer 10 GW. Een toename van de groene stroomproductie tot 30 GW zou betekenen dat hernieuwbare energiebronnen 50% van de stroomproductie in Oekraïne uitmaken.

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyi, heeft herhaaldelijk gewezen op het belang van groene energie voor de toekomst van Oekraïne, en het proces van decentralisatie van de energiesector is al begonnen. Voor de DTEK Groep is naar eigen zeggen de ontwikkeling van groene stroomproductie een prioriteit, die helpt de basis te leggen voor het naoorlogse herstel van Oekraïne. De Groep is dan ook van plan om de volledige ontwerpcapaciteit van 500 MW te bereiken. Het bedrijf zoekt naar opties voor de verdere uitvoering van het project, waaronder onderhandelingen met internationale donoren en partners.  Bron: DTEK

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.